Nieuws14 mrt '13 07:39Aangepast op 14 mrt '13 15:59

The Music Arrives: Dutch Impact bij SXSW

Auteur: BNR Webredactie

Het Dutch Impact programma bij SXSW: zeven Nederlandse bands in Austin, Texas.

Arjen Davidse
Arjen Davidse (Reinout van Wagtendonk)

Door Reinout van Wagtendonk

De Nederlandse impact op het SXSW muziekfestival was in eerste instantie een grote voorpaginafoto in het lokale dagblad: de Austin American Statesman. Niemand minder dan Blaudzun stond afgebeeld met zijn net van de bagageband op het vliegveld gehaalde gitaarkoffer. “The Music Arrives” las de kop boven de foto op de eerste dag van het jaarlijkse muziekfeest.

“Mooiere gratis reclame kan je niet hebben, natuurlijk”, glunderde Arjen Davidse van Promotie Podiumkunsten in Bar 96 waar het Dutch Impact evenement werd georganiseerd. Zijn organisatie promoot onder andere Nederlandse popmuziek over de hele wereld. “Op een evenement als South by Southwest is de concurrentie om gehoord en gezien te worden extreem", zegt Davidse. “Je moet opboksen tegen drieduizend andere bands. De kunst is om zoveel mogelijk van de decision makers en talent scouts die hier zijn bij jou naar binnen te krijgen. Wij ondersteunen Nederlandse bands daarbij met onze door de jaren heen opgebouwde expertise en netwerken.”

Blaudzun en Jacco Gardner zijn Dutch Impact artiesten die al een internationale reputatie hebben. Andere bands zijn nog niet zo ver in de VS. Deze editie van de jaarlijkse Nederlandse SXSW show case etaleerde ook bands als Bombay Show Pig en Trauma Helicopter.

Frank van Lunteren, manager van het loeiharde, jonge rocktrio Paceshifters, was in december zelf gevraagd door South by Southwest om te komen optreden. “Ze hadden op de een of andere manier via-via van ons gehoord,” zegt Van Lunteren. “We hebben ons eerst afgevraagd ‘moeten we het wel doen. Kunnen we het wel." Direct toen we besloten om het te gaan doen zijn we zelf ook andere optredens gaan zoeken en naast Dutch Impact hebben we er nu hier acht andere. En we zijn nu al gevraagd door clubs om weer terug te komen.”

Kim Janssen was al een veteraan van SXSW omdat hij er met The Black Atlantic al enkele keren eerder had opgetreden. Zijn solo-optreden als de opening van Dutch Impact was wel een debuut in Austin: “Ik weet nog hoe ik toen ik nog op de popacademie zat door de muziekbladen zat te kijken om te zien wie er naar SXSW gingen. Dat ik dit jaar een uitnodiging heb gekregen op m’n eigen naam en met m’n eigen muziek is wel heel erg gaaf.”

Gerelateerde artikelen