Nieuws18 mrt '13 05:57

Netherlands Day in Texas Als Dank Voor 100.000 Banen

Auteur: BNR Webredactie

Minister-president Mark Rutte gaat in juli op handelsreis naar Texas. Van alle Amerikaanse staten trekt Texas trekt de meeste investeringen uit Nederland. Texas proclameert later dit jaar ook een officiële Nederland Dag.

Door Reinout van Wagtendonk

Nederlandse investeringen in de Verenigde Staten zijn goed voor zo’n 680.000 Amerikaanse banen. Texas is daarbij de sterkste magneet, met zo’n 100.000 banen.  De Netherlands Business Support Office in Houston is een belangrijke schakel in die groeiende economische band.

“De Nederlandse export naar Texas is het afgelopen jaar met een miljard gestegen”, zei Gérard Brikkenaar van Dijk, als Chief Representative de baas van de NBSO in Houston. “Wij zijn de vierde exporteur uit het buitenland naar Texas, dus dat gaat goed. Ik wil niet zeggen dat wij daarvoor hebben gezorgd, maar ik denk wel dat onze aanwezigheid in Texas er duidelijker door is geworden. We krijgen per jaar wel zo’n honderd aanvragen van bedrijven die specifiek naar Texas willen.”

Het belang van die Nederlandse investeringen in Texas gaat onderstreept worden met de proclamatie van een officiële Netherlands Day. Het parlement van Texas heeft daarvoor 9 mei op het oog. De Nederlandse inbreng is vooral gericht op de olie- en gasindustrie. Shell alleen is goed voor 13.000 van de 100.000 banen. “Maar we zijn ook heel actief op het gebied van kustbescherming”, zei Brikkenaar van Dijk over de regelmatig door orkanen getroffen staat. “Het ABP doet iets op het moment als investering in tolwegen. En er zijn verschillende grote onroerend goedpartijen hier actief.”

Hij sprak in de kantlijn van het net beeindigde South by Southwest festival in de hoofdstad van Texas, Austin. De ICT-sector is geen belangrijke doelgroep voor zijn NBSO in Houston. Maar de onder de vlag van het Nederlandse consulaat in San Francisco opererende NBSO in Californië richt de ondersteuning uiteraard wel veel meer op Silicon Valley verwante Nederlandse bedrijven.  “Onze nummer 1 is inderdaad tech”, zei Peter Laanen, van het Californische NBSO. “Interactive, creative, computer games. Dat is 70 procent van mijn doelgroep en dat loopt allemaal rond bij SXSW.”

Californië staat achter Texas op de tweede plek van de Amerikaanse staten die Nederlandse bedrijven aantrekken. Meer dan 60.000 banen in Amerika’s grootste staat komen door Nederlands ondernemerschap. Er is een duidelijk verschil tussen de industrieën en het soort banen die naar Texas gaan en naar Californië.  In de VS was er vorige maand ruzie tussen de links-liberale gouverneur van Californië, Jerry Brown, en de recht-Republikeinse gouverneur van Texas, Rick Perry, over het proberen te stelen van elkaars werkgelegenheid.

Laanen en Brikkenaar van Dijk deden namens hun NBSO’s wat speels die concurrentiestrijd tussen Californië en Texas na. “Als je Shell bent of goedkope productiebanen nodig hebt dan moet je in Texas zijn”, zei Laanen met een knipoog. “Zo kan ik er ook aan 100.000 komen.  In de Bay Area is het allemaal veel duurder, maar daar krijg je dan ook wat voor.”

Gerelateerde artikelen