Nieuws4 nov '14 13:27Aangepast op 4 nov '14 18:15

Kroongetuige redeneert: Holleeder opdrachtgever liquidaties

Auteurs: Bram van Dijk en BNR Webredactie

Fred Ros, de nieuwe kroongetuige van het OM, liegt en pleegt meineed. Dat zegt Nico Meijering, de advocaat van de door Ros als opdrachtgever aangewezen Dino S., tegen BNR's Harmen van der Veen. "Hij heeft de belofte gedaan en op meineed staat maximaal negen jaar. Dus hij kan zich opmaken voor een mooie confrontatie met de verdediging."

Willem Holleeder is de opdrachtgever van verschillende liquidaties, redeneert Fred Ros, vandaag in de rechtszaal bij Schiphol. En ook Dino S. zou opdracht gegeven hebben om personen om te leggen, zegt Ros, die vandaag voor het eerst in de rechtszaal zijn verhaal deed. Meijering is graag bereid om hem bij de hand te nemen. "Hij wist van de teleurstelling van het OM dat onze cliënten zijn vrijgesproken. Hij kan niet meer terug: hij heeft A gezegd, hij moet B en C zeggen en we zitten nu ergens op D. En hij zal tot Z moeten doorgaan."

Meijering is bepaald niet verrast door het optreden van Ros. "Iedere getuige die het tot kroongetuige schopt verkoopt zich op de één of andere manier. Dat heeft hij ook in het milieu altijd gedaan: snel babbelen, overal een antwoord op hebben en net doen of hij een beetje geïrriteerd is omdat hem onrecht is aangedaan door leugens en dat soort dingetjes. Het is een spel dat hij speelt, dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon."

Verrassingen
Maar als je wat Ros heeft gezegd over Meijerings cliënten afzet tegen het dossier, heeft de advocaat nog heel wat verrassingen voor hem in petto. "Het jeukt ontzettend, je wilt hem van alles voorhouden wat hij eerder heeft verklaard en wat anderen hebben verklaard. We wachten even af en misschien dat we vandaag nog even de kans krijgen om wat te zeggen, we zullen zien. Hij wist dat hij het OM een groot plezier zou doen door mijn cliënt aan te wijzen als de opdrachtgevers van op zijn minst de moord op Thomas van der Bijl. Hij wilde strafkorting en veel geld krijgen."Holleeder

Wat zei Ros over Holleeder? Verslaggever Harmen van der Veen: "Hij redeneerde dat Holleeder het meeste belang had bij de dood van Van der Bijl en bij de dood van Houtman, omdat de eerste al aan het verklaren was geslagen tegen de politie en de tweede dat van plan zou zijn. En zo zei Ros dat Holleeder vanuit de cel de opdracht zou hebben gegeven en dat Soerel het zou hebben uitgevoerd met zijn sterke arm Jesse R."

Volgens Van der Veen doet Ros hiermee wat het OM wil. "Hij linkt de opdrachtgevers aan concrete liquidaties. Het is iemand vanuit het midden die heel dichtbij ze stond en dat gewoon verklaart. Maar het is nog steeds een redenering. Hij zegt: ik was er niet bij, ik heb zelfs Holleeder nooit ontmoet." Dat kan dan weer een tegenslag voor het OM zijn. "The smoking gun is er nog niet."

Jesse R. en Dino Soerel zijn bij de rechtszaal op Schiphol, terwijl ze niet opgeroepen zijn. "Dat zijn twee grote jongens en die zitten naar een videoscherm te kijken, net zoals ik zelf, en op dat scherm zie je hun oude maat. Wij kijken naar de Fred Ros televisieshow."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen