Nieuws30 jun '14 12:03

AIVD: 14 Nederlandse jihadstrijders omgekomen

Auteur: BNR Webredactie

De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland omgekomen in de strijd in Syrië. Dat heeft de inlichtingendienst AIVD bekendgemaakt. De dienst noemt de dreiging 'groter dan ooit tevoren'.

EPA
EPA

Ongeveer 130 mensen zijn naar het strijdgebied afgereisd, dat sinds kort is uitgebreid naar Irak. Bijna 30 van hen zijn inmiddels teruggekeerd. Momenteel zijn naar schatting 80 mensen uit Nederland in Syrie of Irak om mee te doen met de jihad. Onder hen zijn een 20-tal vrouwen, zo meldde Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD, tijdens de presentatie van een nieuwe nota over de dreiging van het jihadisme in Nederland.

Volgens Bertholee is er sprake van een brede radicalisering en dat is een risico voor Nederland. Sinds begin 2013 is er een snelle omslag en groei te zien in het fenomeen jihadisme, zei hij. De AIVD-topman denkt niet dat het om een hype gaat, maar dat het blijvend is.

'Groter dan ooit tevoren'
Moslims die zich verzetten tegen de jihadgang worden steeds vaker virtueel en fysiek geïntimideerd, stelt de AIVD in de nota (PDF). "De potentiële dreiging die uitgaat van de jihadistische beweging tegen de Nederlandse democratische rechtsorde en samenleving is daarom groter dan ooit tevoren."

Opstelten
Nederland gaat alle beschikbare middelen inzetten om de "veelomvattende" terroristische dreiging van jihadisten aan te pakken. De "nadrukkelijke aanwezigheid" van de internationale jihadistische beweging in Nederland, maakt dit volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noodzakelijk. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland gaat de gevaren bestrijden door een zeer intensieve nationale en internationale uitwisseling van informatie over onder meer reisbewegingen van jihadstrijders. Dit gebeurt ook over contacten tussen extremisten.

Het risico van iedere terugkeerder uit Syrië of Irak wordt in kaart gebracht. Op basis daarvan worden specifieke maatregelen genomen. Verder wordt het uitreizen van jihadgangers "met alle beschikbare middelen" belemmerd. Dat gebeurt onder meer door het bevriezen van tegoeden en het intrekken van paspoorten.

Joods Museum
Veel maatregelen moeten de serieuze dreiging op lange termijn tegengaan, laat de minister weten. Hoe reëel dat gevaar is, bleek vorige maand bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Daar schoot een Franse teruggekeerde Syrië-ganger, Mehdi Nemmouche, vier mensen dood. Eerder dit jaar wist Frankrijk nog een aanslag van een Syrië-ganger te voorkomen.

Gerelateerde artikelen