Nieuws5 nov '14 12:10

Grotere rol Maleisië bij MH17-onderzoek

Auteur: Bram van Dijk

Maleisië gaat een rol spelen bij het strafrechtelijke onderzoek naar de ramp met vlucht MH17, zegt premier Mark Rutte na een gesprek met zijn Maleisische ambtsgenoot Razak.

Tot nu toe zou Maleisië naar hun mening te weinig bij het onderzoek betrokken zijn. Dat zei premier Rutte tegen BNR-correspondent Wouter van Cleef.

Maleisië heeft alle recht voor deze wens, vindt Rutte. "Het vliegtuig is een Maleisisch vliegtuig, 43 Maleisiërs zijn omgekomen, het is na Nederland het meest getroffen land in aantal. We zullen er de komende tijd naar kijken hoe we Maleisië er nog meer bij betrekken."

Een reden voor de huidige beperkte rol voor Maleisië in het onderzoek geeft Rutte niet echt, maar het zou ermee te maken kunnen hebben dat Maleisië de doodstraf niet heeft afgeschaft.

Praten met de rebellen
Vorige week was de Maleisische ambassadeur in Nederland nog kritisch op Nederland omdat zijn land te weinig betrokken zou zijn. Ook verschillen de landen van inzicht over het al dan niet onderhandelen met rebellen. Rutte: "Voor Nederland geldt dat wij niet met de rebellen spreken. Dat heeft een aantal redenen. Oekraïne is er zeer fel op tegen want dat zou in hun ogen erkenning betekenen van de rebellen."

 

 

Na zijn bezoek aan Maleisië vliegt Rutte door naar Australië, een land dat ook tientallen burgers verloor bij de rampvlucht.

Tweet van premier Razak


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen