Nieuws19 mei '14 13:02Aangepast op 19 mei '14 14:03

Wiebes wil betere verhouding met 'geliefde Belastingdienst'

Auteur: Bram van Dijk

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hoopt op een betere verhouding met de 'geliefde Belastingdienst'. Zijn voorganger Weekers moest opstappen na ontevredenheid. Ook moet het stelsel eenvoudiger. Abvakabo FNV wil sneller actie.

Wiebes
Wiebes

Wiebes gaat er voortaan beter op toezien dat belastingwetgeving eenvoudiger wordt. Dat zei hij vanochtend op een persconferentie naar aanleiding van zijn interne onderzoek. "We wilden beter begrijpen wat er aan de hand was. En we hebben ondervonden dat het stelsel zo te ingewikkeld is. Zonder een eenvoudiger stelsel gaat het nooit een groot succes worden", zegt hij tegen verslaggever Hans Verbeek.

Handreiking
De resultaten uit het onderzoek lijken een handreiking naar de ambtenaren die begin dit jaar de pers zochten om te klagen over het onuitvoerbare stelsel waarmee de politiek, en vooral staatssecretaris Frans Weekers, hen zou opzadelen. Wiebes: "Mijn persoonlijke contacten met de ambtenaren kunnen nooit het doel zijn van een exercitie met de Belastingdienst. Het doel is om de Nederlander een beter functionerende Belastingdienst  te geven en te zorgen dat ze niet geconfronteerd worden met fouten."

Zijn bevindingen lijken goed te vallen bij de ambtenaren. "Ik constateer dat we bevindingen naar boven hebben gebracht waar veel medewerkers van de Belastingdienst wel in kunnen vinden. En of dat een betere verstandshouding oplevert kan ik alleen maar hopen. Maar dat is niet het doel van deze exercitie."

'Oproep aan mezelf'
Wiebes beaamt dat zijn onderzoek een oproep is om te stoppen met het stellen van eisen van moeilijk uitvoerbare regelingen. "En dat is dan uitdrukkelijk ook een oproep aan mijzelf. We moeten beseffen dat we niet kunnen doorgaan hoe we de afgelopen tien jaar hebben gedaan. We hebben het belastingstelsel ieder jaar een beetje ingewikkelder gemaakt. Als we daar nog tien jaar mee doorgaan, wordt het echt een onhoudbare situatie. Dus het belastingstelsel moet eenvoudiger."

Reactie vakbond
Mieke van Vliet, bestuurder Abvakabo FNV, vindt dat Wiebes de aanpak op de lange baan schuift. "De werkdruk is al jaren veel te hoog. Hij gaat nauwelijks in op de problemen die nu spelen." Ze ziet veel onrust bij het personeel vanwege een grote reorganisatie. "De helft van de kantoren wordt gesloten. Mensen krijgen andere taken, ander werk. De Belastingdienst heeft al jaren te lijden onder de obsessie van de politiek voor een kleine overheid."

Ze is vooral bang dat er op de korte termijn weinig verandert. "De regels zijn niet 1, 2, 3 te wijzigen. Het zijn politieke besluiten. Ook zegt de staatssecretaris dat het systeem om te innen op de schop moet en een nieuw systeem kost ook weer heel veel tijd. De grote vraag is: wat doet Wiebes in de tussentijd?" Over personeelsacties wil Van Vliet nog niet spreken. "Maar ik sluit het niet uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen