Nieuws19 mrt '14 17:09Aangepast op 19 mrt '14 18:12

Tientallen Hells Angels verstoren rust op markt Sittard

Auteur: Pieter van den Akker

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen verwacht een tegenreactie van de Bandidos na het verschijnen van de Hells Angels woensdag in Sittard. Waar de Bandidos zullen reageren, is niet zeker. Dat hoeft niet in Sittard te zijn, zei Cox woensdag.

Tientallen Hells Angels stonden woensdagmiddag oog in oog met de ME. De vrees was dat de motorbende uit zou zijn op een confrontatie met de rivaliserende club Bandidos.

De Hells Angels hadden zich verzameld bij de jaarlijkse braderie op de Sint Joepmarkt, vertelt verslaggever Frank Moonen vanuit Sittard. "Dit is zo'n beetje de drukste dag van het jaar. Uitgerekend die dag hebben de Hells Angels uitgekozen om een statement te maken, een soort provocatie, richting de Bandidos die zich hier in Sittard gaan vestigen. Daarmee willen de Hells Angels eigenlijk zeggen: 'Jullie zijn niet welkom en moeten verdwijnen. Wij zijn hier de baas'."

Waarschuwing
Moonen gaat ervan uit dat de Hells Angels hiermee 'slechts' een waarschuwing willen afgeven. Hij heeft geen aanwijzingen dat er ook Bandidos aanwezig zijn. "Of misschien dat ze heel snel het hazenpad hebben gekozen. Dat zou natuurlijk ook kunnen."

Hoewel het relatief rustig was, werd vanuit het hele land ME opgeroepen. Moonen: "De zaak wordt wat dat betreft heel serieus genomen. Men wil natuurlijk absoluut geen confrontatie, maar vreest die wel. Een rivaliserende oorlog, die kan leiden tot slachtoffers, heeft in andere steden wel eens plaatsgevonden. Zeker op zo'n drukke dag als vandaag wil men alles doen om dat te voorkomen."

Aanslag
Er zijn in het verleden al vaker spanningen geweest tussen beide motorbendes. Afgelopen zaterdag was er nog een aanslag op de woning van de voorzitter van de Bandidos. Dat was in Nieuwstadt, niet ver hier vandaan. Dat heeft er misschien mee te maken. De politie doet nog onderzoek. Maar het feit dat er is geschoten, zegt natuurlijk wel wat. De burgemeester en de gemeente willen er alles aan dat het uit de hand loopt."

Inmiddels zijn de Hells Angels alweer vertrokken uit het centrum van Sittard. Ze werden door de politie uit de stad naar de A2 begeleid. Niemand werd gearresteerd en er deden zich geen ongeregeldheden voor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen