Nieuws3 apr '12 15:43Aangepast op 3 apr '12 15:59

Eindelijk zijn we van de stank af

Auteur: Pieter van den Akker

Shell lanceert vandaag een nieuwe brandstof: GTL. Maar aan de pomp is het niet te krijgen. Groot voordeel is wel dat de brandstof niet stinkt.

GTL-Fuel is de nieuwe brandstof van Shell gemaakt van aardgas. Het is speciaal ontwikkeld voor zware voertuigen die nu nog rijden op diesel. Volgens Shell stinkt GTL niet en levert het 30 procent minder fijnstof. Twee nadelen: het is iets duurder dan gewone diesel en niet aan de pomp te krijgen.

Oud-staatssecretaris Dick Benschop is de president-directeur van Shell Nederland. En hij is trots, zei hij dinsdag tegen BNR-verslaggever Harmen van der Veen. "Het is een ontwikkeling waar we eigenlijk al 40 jaar mee bezig zijn geweest", vertelde Benschop. "Eerst in Amsterdam, de basis stond in Nederland. De eerste fabriek in Maleisie, later een grote fabriek in Qatar. En nu dus de brandstof in Nederland."

Motor
Is het niet te laat, wilde Harmen van der Veen van hem weten. "Absoluut niet", antwoordde Benschop. "We merken dat het steeds moeilijker wordt om de uitstoot te verminderen en om daar voortgang mee te boeken. Deze brandstof helpt daarmee zonder dat je je automotor hoeft te veranderen."

Klik hier voor de bijdrage van Harmen van der Veen over de ins en outs van GTL.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen