'Inzetten lokpubers schaadt privacy jongeren'
Het inzetten van undercover lokpubers op Habbo Hotel schaadt de privacy van jongeren. Bovendien is het overbodig, omdat de grootste jongerencommunity ter wereld zelf al beschikt over een netwerk van goed opgeleide moderators.
Dat zegt community manager David Degreef van Habbo Hotel, dat wereldwijd 290 miljoen geregistreerde gebruikers heeft in 150 landen. Habbo beschikt over een leger van digitale wijkagenten, zoals Degreef ze noemt, die zich over digitale criminaliteit buigen. "Het gaat natuurlijk niet altijd over vreemd seksueel gedrag. Het kan ook gaan over kleine alledaagse problemen, zoals lastig gevallen worden op school."
Minister Opstelten van Justitie gaf vandaag aan snel een wetsvoorstel klaar te willen hebben over de inzet van agenten die zich voordoen als minderjarigen. Maar het voorstel van Opstelten schaadt de privacy van de jongeren die zich op de community begeven, vindt Degreef. Maar: "Wat moet, dat moet, en als in de wet zou komen dat het moet kan Habbo niet anders dan 100 procent meewerken en politie toelaten in het hotel." Habbo bereikt ruim 10 procent van de Nederlandse jeugd.
Veiligheidsvoorzieningen
Habbo beschikt over verschillende veiligheidsvoorzieningen. Zo worden bepaalde seksueel getinte woorden meteen geweerd en is het onmogelijk om via de community e-mailadressen uit te wisselen. "We zijn ervan overtuigd dat onze goed opgeleide moderators eigenlijk hetzelfde werk kunnen verrichten als de politie. Ze worden degelijk opgeleid om verdacht gedrag in het hotel op te merken. Zodra ze zien dat iets te ver gaat, melden ze het bij mij. Ik treed dan meteen in contact met de politie, waar we toch al goed mee samenwerken."
Gebruikers kunnen op een virtuele alarmknop drukken en aangeven dat ze lastiggevallen worden. "De moderator kan meteen in actie komen en de gebruiker die de Habbowet overtreedt uit het hotel gooien en een IP-ban geven. Die gegevens worden opgeslagen en indien nodig aan de politie doorgegeven." En, ook niet onbelangrijk: de jongeren wéten dat moderators een oogje in het zeil houden, benadrukt Degreef. "Ik zou me er niet prettig bij voelen als ik word gecontroleerd door iemand van wie ik niet weet dat 'ie aanwezig is."