Meer files? Zelfde reistijd!
Het lijkt misschien alsof we ieder jaar langer in de auto zitten. Maar niets is minder waar.
Uit het SCP-rapport de Sociale Staat van Nederland blijkt dat we niet meer zijn gaan reizen in de laatste tien jaar. We rijden gemiddeld 35 kilometer per dag in ongeveer 64 minuten. Hetzelfde als in 2001, zegt Rob Bijl van het SCP.
"Het blijkt dat er niets veranderd is. Maar er zijn andere patronen in het reizen. We reizen bijvoorbeeld veel meer in onze vrije tijd. Dat zijn kortere stukjes. Dus de auto wordt frequenter gebruikt maar met minder kilometers", aldus Bijl.
Niets nieuws onder de horizon
Voor hoogleraar mobiliteit Henk Meurs is de gelijk gebleven reistijd geen verrassing. "De regelmatigheid die we al heel lang zien is dat mensen ongeveer dezelfde tijd besteden aan het reizen. Dat ligt tussen de zestig en zeventig minuten per dag. En dat is eigenlijk al tientallen jaren het geval."
Zelfde reistijd
Meurs legt uit waarom we niet langer in de auto zitten, terwijl er meer auto's bij zijn gekomen en de files nog steeds niet opgelost zijn. "Als we sneller kunnen reizen, bijvoorbeeld door de aanlag van nieuwe infrastructuur, betekent dat over het algemeen dat we verder van ons werk gaan wonen. En wanneer we voor het werk niet zover rijden, gaan we in het weekend wat verder reizen. Dat is tamelijk constant over de bevolking gezien."
Psychologische grens
Dat de reistijd al jaren constant is en ook blijft als de infrastructuur verbetert, doet vermoeden dat er een psycholgische grens ligt van één uur per dag. Niet zo'n gekke gedachte, zegt Meurs. "Er zijn mensen die zeggen dat er een psychologische grens is. Er zijn ook mensen die zeggen dat het met onze gesteldheid te maken heeft. Net als dat we gemiddeld acht uur per dag slapen, gebruiken we iets meer dan een uur om te reizen. Opvallend is dat dit niet alleen in Nederland het geval is maar ook in de Verenigde Staten, Afrika of Azië."