Nieuws11 mrt '14 10:42

Black box vinden kan véél simpeler worden

Auteur: Pieter van den Akker

Simpele technieken kunnen er bij een vliegtuigongeluk voor zorgen dat er niet dágen naar het gecrashte vliegtuig hoeft te worden gezocht, zoals nu het geval is met het Malaysia Airlines-toestel. Dat zegt Bob Mulder, hoogleraar Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, op BNR.

Mulder reageert op het nieuws van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines, waarvan de black box nog spoorloos is en ook de brokstukken nog niet zijn gevonden. Drie dagen na de verdwijning blijft het een mysterie wat er met het toestel is gebeurd. Simpele innovaties hadden dat kunnen voorkomen, zeggen critici. Zelfs een smartphone is technisch geavanceerder dan een zwarte doos.

Kostbaar
Volgens Bob Mulder hoeft zo'n zoektocht niet heel lang te duren. "Op het ogenblik hebben we in elk vliegtuig een black box, waarin per seconde honderden gegevens worden opgeslagen. Het is lastig om die in real time door te sturen naar de grond. Dat is ongelooflijk kostbaar en nog steeds wel moeilijk. Maar je kunt wel besluiten om een gedeelte van die informatie door te zenden, bijvoorbeeld de informatie die met de positie te maken heeft."

Daarvoor moet je wel een nieuw communicatiekanaal openen, zegt Mulder. "Als je boven de Atlantische Oceaan vliegt, dan moet het eigenlijk wel via satellieten of via lage frequenties, zeg maar radiosignalen die over de horizon 'meebuigen'. Dan moet je nieuwe technologie toepassen. Die is er in principe wel, maar het is een kwestie van kosten."

Keuzes maken
Toen in 2009 een vliegtuig verdween, is Air France twee jaar bezig geweest om de zwarte doos te vinden. Mulder sluit niet uit dat het ditmaal weer zoveel tijd kost voordat er opheldering is. "Het kan een hele tijd duren. Als je kijkt naar de kosten om dat proces te versnellen en te verbeteren, kan je ook redeneren dat je dat geld liever besteedt aan het nog veiliger maken van de luchtvaart dan aan technologie dan aan technologie om informatie sneller te verzenden. Dat is gewoon een keuze die wij maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen