Nieuws5 mrt '14 15:15

Tuincentra profiteren van vroege voorjaar

Auteur: BNR Webredactie

Tuincentra en andere verkopers van tuinartikelen profiteren dit jaar van de zachte winter en het vroege voorjaar. In januari en februari heeft de branche naar schatting al 5 procent meer omgezet dan in dezelfde maanden vorig jaar.

Dat zei Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland, woensdag.

Koopbereidheid
"Veel tuincentra hebben nu al meer viooltjes verkocht dan vorig jaar in het hele voorjaar. De koopbereidheid is een stuk groter nu het weer beter is'', stelt Horstra. "In januari kochten consumenten vooral veel kamerplanten en -potten om de kerstboom te vervangen.''

Afgelopen jaar daalde de omzet in de tuinbranche nog ruim 8 procent, naar 2,2 miljard euro. Door de lang aanhoudende winter en het slechte weer tot de zomer werden er een stuk minder bloemen en planten verkocht. De uitgaven aan buitenplanten daalden met 16 procent. Bij bloemen en planten voor binnenshuis was sprake van een omzetdaling van 11 procent. Bij tuingereedschap en barbecues liepen de verkopen met 9 procent terug.

Krimp
2013 was het tweede jaar met krimp op rij. Een jaar eerder dook de omzet van de tuinbranche al met 6,5 procent in de min. Tuinbranche Nederland baseert de cijfers op een doorlopend marktonderzoek onder 10.000 consumenten.

Gerelateerde artikelen