Nieuws19 okt '11 13:02Aangepast op 19 okt '11 16:22

Bier en benzine tanken bij de pomp

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer klonken woensdag afkeurende reacties op de aankondiging van de pomphouders om alcohol te gaan verkopen. Het CDA, de VVD, de PvdA en de ChristenUnie vinden het een slecht plan.

Sander de Rouwe van het CDA wil het alcoholaanbod langs de weg niet uitbreiden. "Alcohol en verkeer gaan gewoon niet samen."

Joel Voordewind van de ChristenUnie vindt dat ook en hij meent dat minister Ivo Opstelten van Justitie de eerste keer dat er alcohol wordt verkocht bij de pomp meteen moet ingrijpen. De PvdA'ers Sharon Dijksma en Lea Bouwmeester vinden het onverantwoord.

Proefproces
BNR-verslaggever Harmen van der Veen stapte in de auto en reed naar Winterswijk om bij een pompstation, waar zowel bier als benzine verkocht worden, te tanken én een biertje te drinken. Daar sprak hij met Hans Mennink, eigenaar van het pompstation. Mennink's doel is het uitlokken van een proefproces. Desnoods tot aan het Europese Hof, legt hij uit.

Mennink: "Het is de bedoeling dat er op vijf tankstations door heel Nederland alcohol verkocht gaat worden. Wij willen een prikkel uit doen gaan en een proefproces uitlokken. Wij vinden dat het oneerlijk is dat de tankstationhouder in Nederland geen alcohol mag verkopen."

Winstderving
Een van de belangrijkste drijfveren is winstderving, zegt Mennink. "Alcohol was een grote omzetgroep in onze shop. Toen dat wegviel was het een gevoelige klap voor alle tankstations. We zitten vlak tegen de Duitse grens aan en hebben dus ook veel Duitse klanten."

Gelijkheid tussen ondernemers
Het steekt Mennink dat er geen gelijkheid is tussen ondernemers. Zo zijn er wegrestaurants waar de consument gewoon lekker een wijntje kan drinken bij zijn maaltijd. En vervolgens ook 'gewoon' achter het stuur kan kruipen.

Mennink: "Als je in de auto stapt en eet bij een wegrestaurant dan kun je daar alcohol bij krijgen. En daar kun je niet anders komen dan met de auto. Het is krom dat het daar wel kan en bij een tankstation niet. Wij willen absoluut niet propageren dat mensen met alcohol op, achter het stuur gaan zitten. Maar de Nederlandse regelgeving moet wel in de pas gaan lopen met de Europese regelgeving. Want in bijna ieder Europees land mag gewoon bier verkocht worden bij de tankstations."

En uiteindelijk, zo geeft ook Mennink toe, gaat het ook hem gewoon om de keiharde euro’s.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen