Nieuws21 okt '12 12:01

Peiling: meerderheid wil GroenLinks opheffen

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland kan best zonder GroenLinks. Dat blijkt tenminste uit een peiling die uitwijst dat 51 procent van de Nederlanders vindt dat GL zichzelf beter kan opheffen.

Dat blijkt uit de meest recente peiling van Maurice de Hond, die vandaag is gepubliceerd.

Fusie met PvdA/D66
Van de ondervraagden vindt 36 procent het onverstandig om de partij op te heffen. 13 procent stelt het niet te weten. De Hond vroeg ook naar een eventuele fusie met de PvdA of D66. Daar is minder animo voor, respectievelijk 21 en 20 procent. 59 procent van de respondenten ziet niets in een fusie met welke partij dan ook.

GroenLinks leed een flinke verkiezingsnederlaag op 12 september. De partij leverde zes van de tien zetels in. Recent stapten fractieleider Jolande Sap en het partijbestuur op.

Peiling: 2 zetels
In de peiling staat GroenLinks er dan ook niet goed voor deze week: de partij houdt net als vorige week twee zetels over als er nu Tweede Kamerverkiezingen waren geweest. Bij de PvdA is een langzame daling te zien. Haalde de partij op 12 september nog 38 zetels, nu zouden dat er 31 zijn geweest. De SP profiteert van die afname en komt uit op 20 zetels (nu 15).

De VVD blijft volgens De Hond stabiel: 40 zetels (nu 41). D66 groeit van 12 naar 14 zetels. Ook bij 50PLUS is groei te zien. Die partij staat nu op vier zetels in plaats van de huidige twee.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen