Nieuws8 okt '12 13:56Aangepast op 8 okt '12 15:39

Van Ojik neemt roer over

Auteur: Marjan van den Berg

Zoals verwacht is Bram van Ojik maandag gekozen tot fractievoorzitter van GroenLinks.

Van Ojik volgt Jolande Sap op. Sap vertrok vrijdag nadat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd. Zaterdag volgde het voltallige partijbestuur.

Volgens Van Ojik kon GroenLinks niet langer wachten op een evaluatie van de verkiezingsnederlaag van 12 september. Daarom moest Jolande Sap vertrekken. Van Ojik: "Bij wat de partijtop is gaan heten, ontbrak eenvoudigweg het vertrouwen dat de partij er onder Jolande Sap weer bovenop zou komen.''

Vertrouwen herstellen
Hij stelde dat door het partijbestuur "ongetwijfeld fouten zijn gemaakt''. Pogingen om het vertrouwen intern te herstellen zijn niet gelukt. Wachten op het evaluatierapport van de commissie-Van Es zou te lang duren. "En rapporten herstellen geen vertrouwen, dat moeten mensen doen.''

Van Ojik prees Sap als een collega "die van grote betekenis is geweest''. Hij verwees naar het Lenteakkoord dit voorjaar, waarvan Sap een van de opstellers was. Hij wil in gesprek gaan met afgehaakte kiezers om het vertrouwen terug te winnen. Volgens hem is het "op dit moment niet aan de orde om te praten over fusies of het opgaan in andere partijen''.

Hoe denkt Van Ojik dat de interne zaken van de partij weer op de rails komen? "Mijn ervaring is dat dat het makkelijkste gaat als je niet gaat zitten navelstaren, maar als je je extern manifesteert, want dat is waarom mensen op je gestemd hebben en lid zijn van een politieke partij. Je moet je laten zien. En daar is alle reden voor voor GroenLinks, om zich te laten zien."

Tussenpaus
Op de vraag of hij alleen een 'tussenpaus' is, wilde hij niet ingaan. Politiek verslaggever Hugo Reitsma: "Hij wil nu gaan bouwen aan GroenLinks. En hoe lang hij dat gaat doen...? Niemand neemt aan dat hij nog lijsttrekker wordt bij nieuwe verkiezingen, maar daar wil hij niet op vooruitlopen."

Bram Van Ojik werd onlangs als Kamerlid beëdigd. Hij was de nummer 2 op de kandidatenlijst van GroenLinks.

De 58-jarige Van Ojik was van 1973 tot 1990 actief in de PPR (een voorloper van GroenLinks) en zat van 1993 tot 1994 al eens in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Hij werkte daarna onder meer bij Buitenlandse Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen