Nieuws8 okt '12 07:03Aangepast op 8 okt '12 08:20

GroenLinks kiest tussenpaus

Auteur: Anne-Greet Haars

De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer kiest maandag een opvolger voor Jolande Sap. Verwacht wordt dat Bram van Ojik de nieuwe fractievoorzitter wordt.

Sap stapte vrijdag "met pijn in het hart'' op nadat duidelijk was geworden dat ze geen steun meer genoot. Een dag later besloot ook het volledige partijbestuur te vertrekken om de weg vrij te maken voor "een frisse start'' van de partij.

Weinig keus
"Dit gaat om het fractievoorzitterschap van de Tweede Kamer en daar is de keus met vier Kamerleden nou eenmaal niet zo groot. De andere drie - naast Van Ojik - willen niet of hebben geen steun. Dus het draait onherroepelijk uit op Van Ojik", zegt BNR's Haagse verslaggever Hans Verbeek

"Hij is een oudgediende binnen GroenLinks: hij zat twintig jaar geleden al eens in de Kamer. Hij is een politiek ervaren man en geniet toch wel het vertrouwen van de partij."

Chaos
De partij gaat door een moeilijke en chaotische fase. Bij de verkiezingen verloor ze zes van haar tien zetels. Een dag later verklaarde de partijtop nog dat Sap kon aanblijven. Drie weken later moest ze toch weg. Sap was de opvolger van de populaire Femke Halsema en leidde de partij sinds december 2010.

Tussenpaus
"Hij moet nu de rol van tussenpaus gaan vervullen. Hij loopt tegen de 60 en heeft dus niet echt meer de leeftijd en ambitie om de nieuwe politiek leider te worden van GroenLinks. Hij wordt echt geen lijsttrekker de volgende keer", legt Verbeek uit.

"Het gaat er nu even om dat er op korte termijn een nieuwe fractieleider gekozen moet worden. Alles is gericht op de eerst volgende verkiezingen. Ze keken afgelopen zaterdag op de partijraad al vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. En die tijd is wel heel kort om de partij weer op poten te hebben. Eerst moet de commissie Van Es nog officieel de oorzaken van de verkiezingsnederlaag onderzoeken, er moet nog een nieuwe politiek leider gevonden en er moet een nieuw bestuur worden gekozen."

Goede kandidaat
Henk Nijhof, voormalig partijvoorzitter van GroenLinks, vindt dat de ideale kandidaat wel in de partij zit. "Ik heb in het verleden vaak met Bram van Ojik samengewerkt. Ik ken hem als een aimabele man die goed kan verbinden en bovendien ook nog erg slim is, dus ik denk dat hij een goede kandidaat is."

"Ik zie de toekomst nog steeds rooskleurig tegemoet, maar we zitten in een moeilijke fase. De partij ligt aan scherven, maar dat betekent niet dat het onherstelbaar is. Met de enorme lokale kracht en de fractie kunnen we de zaak weer opbouwen", zegt Nijhof.

Scenario
Nijhof vindt dat er een scenario klaar had moeten liggen voor dergelijke situaties. "Dan kan je gelijk reageren als er zoiets gebeurt. Het is kennelijk niet goed genoeg voorbereid."

Klaver
Jesse Klaver heeft vrijdag direct laten weten dat hij niet wilde. BNR's Hans Verbeek: "Hij doet het goed in de Kamer en goed bij de overige fractieleden. Maar ik denk dat hij even denkt dat iemand anders deze klus moet klaren. De partij moet weer opgebouwd worden en dan kan hij bij de volgende verkiezingen toeslaan."

Achtergrond Van Ojik
De 58-jarige Van Ojik stelde zich deze zomer op verzoek van GroenLinks kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij moest de "teamspirit versterken'' en de rechterhand van Sap worden.

Hij was van 1973 tot 1990 actief in de PPR (een voorloper van GroenLinks) en zat van 1993 tot 1994 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Hij werkte daarna onder meer bij Buitenlandse Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen