Nieuws8 aug '14 08:13

Voedselbank zet poorten wagenwijd open voor 'Russische' restanten

Auteur: Thijs Baas

De Voedselbank roept levensmiddelenproducenten op om het overschot van hun producten, dat ontstaat door de Russische boycot, aan hen te doneren. De Nederlandse groente- en fruittelers alleen al exporteren voor zo'n 600 miljoen euro aan Rusland.

Image

De Land- en Tuinbouworganisatie LTO, wil dat het kabinet de gevolgen van de boycot compenseren, maar de Voedselbank weet wel raad met al dat eten, zegt Monny Querido van de Voedselbank. Het is wat hem betreft een uitgelezen moment om producten die anders vernietigd zouden worden naar de Voedselbank te brengen. "Er zijn elke week 85.000 tot 100.000 mensen afhankelijk van de Voedselbank."
 

Logistiek ziet Querido geen beren op de weg, want met de ruim 150 vestigingen kan elke dag contact worden opgenomen - via de site www.voedselbankennederland.nl. "Ze zijn ontzettend blij als daar een telefoontje komt, want er is gewoon ontzettend veel behoefte aan goed voedsel. En groente en fruit ís goed voedsel natuurlijk."

Vrijwilligers
Daar kan helaas geen vergoeding tegenover staan, legt Querido uit, want zo werkt de Voedselbank nou eenmaal niet. "8.300 vrijwilligers zijn elke week actief om de armsten in de samenleving te helpen. Het tweede punt is dat voedselbanken zich erg inspannen om voedselverspilling tegen te gaan. Dat alles bij elkaar leidt ertoe dat we niet in staat zijn om iets te kopen."

Querido hoopt dat er al heel veel mensen luisteren, maar ik roep iedereen in Nederland die problemen heeft om zijn product op een goede manier bij de consument te krijgen contact op te nemen met de Voedselbanken Nederland en daar de contactpersoon te vragen op welke manier zij producten beschikbaar kunnen stellen. Dus ik roep alle producenten van groente en fruit en mensen die last hebben van de Russische boycot om te kijken of ze verstandig met dit probleem om te gaan. Eten is om op te eten en niet om weg te gooien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen