Nieuws27 feb '14 15:15

Nederland gaat op slot tijdens nucleaire top

Auteur: Pieter van den Akker

Rond de nucleaire top in Nederland eind volgende maand wordt grensbewaking tijdelijk ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Teeven de Tweede Kamer laten weten.

Waarom is dat nodig?
Glenn Schoen, veiligheidsexpert bij G4S: "Het is een tijdje geleden, maar het is eerder voorgekomen in Nederland. Denk onder meer aan het bezoek van president Bush in 2005. De hoofdreden is aan de ene kant verscherpt toezicht op goederen en mensen en aan de andere kant heb je daadwerkelijk de mogelijkheid om dingen tegen te kunnen houden. Bij zo'n top hebben we het vaak over risico's. Vaak is nummer 1 grote hoeveelheden demonstranten. Denkt u verder ook maar aan most wanted-lijsten die er bestaan. En aan criminelen en smokkelwaar. Als we kijken naar zo'n situatie in de Achterhoek met 'Bonnie & Clyde' de laatste paar dagen: dat wil je niet hebben tijdens zo'n top. Allemaal kernredenen om de grensbewaking op te schroeven."

Bussen met demonstranten hou je zo tegen. Maar wat doe je er dan mee?
"Dat ligt aan de situatie. Al je kijkt naar wereldtoppen, en dit is er natuurlijk eentje, is dit een vrij stelselmatige manier van voorbereiden sinds 'Seattle' in 1999. Toen kwamen er grote hoeveelheden antiglobalisten, demonstranten, vanuit Canada. Er werd niet echt op gelet en ineens was er een volume van acht- tot tienduizend mensen die ze niet hadden verwacht. Met andere woorden: een paar honderd kilometer verder stond de politie niet klaar om het op te vangen en waren de autoriteiten er niet van vergewist dat het ging gebeuren. Waar je over na moeten denken is: stel dat we 800 boeren uit Frankrijk krijgen, of tienduizend antiglobalisten uit Duitsland. Dan wil je weten wat er aan komt en of dat per trein, auto of bus is. Je moet dan een plan hebben om dat op te vangen. Daarvoor moet je in eerste instantie die verscherpte controle hebben."

Denkt u werkelijk dat de top 10 most wanted-terroristen zo dom is om met paspoort langs de douane te gaan?
"Nou, nee. Maar het zouden wel bijvoorbeeld de paspoorten kunnen zijn van anderen, handlangers, waarvan zij misschien niet weten dat de veiligheidsdienst die in handen heeft. De Nederlandse veiligheidsdiensten zullen, neem ik aan, met de Koninklijke Marechaussee, de douane en andere instanties volop de grens bewaken. Niet alleen de fysieke grens, je hebt ook luchthavens en zeehavens. Dus op veel punten zal ook in de bestanden worden gekeken wie er binnenkomt en of die persoon nog extra ondervraagd moet worden."

Wat betekent een en ander voor de gewone reizigers?
"Ik denk niet al te veel. Het zal misschien wat vertraging opleveren voor transport op de weg en misschien voor een aantal mensen dat het land invliegt. Gewoon qua langere rijen voor en tijdens de top. Maar het moet vrij vlot kunnen verlopen als ze genoeg capaciteit inzetten. Het wordt pas een probleem als ze te weinig mensen met te veel taken neer gaan zetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen