Nieuws30 sep '13 06:18Aangepast op 30 sep '13 07:51

Napolitano wacht met nieuwe verkiezingen

Auteur: Thijs Baas

De Italiaanse president Giorgio Napolitano is zondag gesprekken begonnen om het land door de nieuwste politieke crisis te loodsen. Pas in het uiterste geval wil het 88-jarige staatshoofd het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

De regering staat op omvallen doordat vijf ministers van de centrumrechtse PdL van oud-premier Silvio Berlusconi hun ontslag zaterdag hebben ingediend. Hun officiële reden daarvoor was een aankomende btw-verhoging, maar volgens premier Gianni Letta is dat een "grote leugen''. Letta denkt dat zijn coalitiepartner Berlusconi uit wrok handelt.

Berlusconi wil voorkomen dat de Senaat hem gaat wegstemmen, in verband met zijn veroordeling voor belastingfraude, legt correspondent Maarten Veeger uit. "Hij wil snel nieuwe verkiezingen, zodat de Senaat niet meer over hem kan stemmen. Er is een stroming in zijn partij die dat te ver vindt gaan. Die zien dat de extreme stroom nu aan het winnen is; de stroming die in deze moeilijke tijd liever chaos heeft dan wil doorregeren."

Op het spel
En volgens enkele ministers van PdL is dat heel slecht voor Italië. Berlusconi zet dan ook nogal wat op het spel, meent Veeger. "Maar misschien kan hij ook niet anders: anders is zijn spel als actief Senator waarschijnlijk afgelopen."

Premier Letta zal woensdag de vertrouwensvraag stellen in het parlement. Hij hoopt de meerderheid te krijgen doordat de partij van Berlusconi uit elkaar valt. De politiek van de oud-premier vergelijkt hij met de Amerikaanse film Groundhog Day, waarin de hoofdrolspeler continu dezelfde dag beleeft. "Met Berlusconi is het al twintig jaar eenzelfde dag wordt beleefd: het gaat bij Berlusconi elke dag over precies hetzelfde."

Centrumlinks
Ook de centrumlinkse Letta hoopt verkiezingen te kunnen voorkomen en door te regeren. De premier lijkt erop te mikken dat parlementariërs binnen Berlusconi's partij de regering zullen blijven steunen. "Ik hoop dat een deel van de PdL het niet eens is met Berlusconi'', zei hij althans zondagavond.

Aanstaande woensdag zal Letta meer duidelijkheid krijgen over de verhoudingen binnen het parlement. Dan zal tijdens een vertrouwensstemming blijken wie zijn regering nog steunt en wie niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen