Nieuws22 jul '14 10:40

Verhitte debatten over Israël-Palestina

Auteur: Pieter van den Akker

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen zorgt ook voor verhitte debatten in Nederland. Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, een organisatie van Joden die het niet eens is met het beleid van Israël: "Vergeet de andere kant van het verhaal niet."

Ook onder de mensen met pro-Israël standpunten is er steeds meer sympathie voor Palestijnen door het dodental in Gaza. Hamburger: "Er is natuurlijk al een tijd 'een tweede verhaal' naast het Israëlische verhaal over het conflict. De Palestijnen zijn erin geslaagd, ook internationaal, aandacht te vragen voor hun positie en hun behoefte aan hun eigen staat. Dat verhaal is ook in Nederland doorgedrongen en daar bestaat ook steun voor."

Simpele voorstelling
Diverse politici, onder wie de Britse premier Cameron, hebben zich inmiddels hardop afgevraagd hoe zij zouden reageren als ze iedere dag raketten op hun land zouden horen vallen. "Daarvan vind ik dat het een wel erg simpele voorstelling is van wat er gaande is in het Israëlisch-Palestijnse conflict", reageert Hamburger. "Om te beginnen mogen we niet vergeten dat Israël zelf niet heeft nagelaten om de Gazastrook - want daar gaat dit over - op alle mogelijke manieren af te knijpen, dwars te zitten en ook te beschieten."

"Om te roepen dat het niet te tolereren valt dat er raketten op je land vallen, is één ding. Maar vergeet dan niet de andere kant van het verhaal. En vergeet vooral niet dat er hier sprake is van een onderliggend politiek conflict bezetting - ook al zijn er geen Israëlische soldaten in de Gazastrook. De strook geldt internationaal rechtelijk gezien toch als bezet. Er is dus een onderliggende oorzaak van dit conflict."

Open wond
Zolang je dat niet op politiek en diplomatiek niveau aanpakt, blijft het eigenlijk een open wond, gelooft Hamburger. "Dan kan je op een gegeven moment zeggen wie begon, maar dan richt je je niet op de onderliggende narigheid. En zolang je dat niet doet, zal dit elke keer weer oplaaien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen