Nieuws5 dec '13 15:16

Inhoud vacature vaak mooier voorgedaan dan daadwerkelijke baan

Auteur: Sjors Rodenburg

De inhoud van een vacature klopt in bijna de helft van de gevallen niet met de feitelijke baan. In een kwart van de gevallen wordt de functie zelfs een stuk mooier voorgedaan dan de baan daadwerkelijk is. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank.

Bedrijven hebben niet zozeer een slecht beeld van zichzelf, maar willen zichzelf zo leuk mogelijk verkopen aan potentiële medewerkers, zegt Lennard Hoogenraad, directeur van de Nationale Vacaturebank. “Dat is goed voor respons.”

Prettige werksfeer
In tien procent van de gevallen blijkt er helemaal geen sprake te zijn van een prettige werksfeer, terwijl bedrijven dit wel vaak opschrijven in de vacature. “Het is natuurlijk moeilijk om op te schrijven dat de sfeer niet prettig is”, zegt Hoogenraad. “Er is nog veel te winnen.”

Om dit in toekomst te verbeteren, raadt hij aan om de vacature voor te leggen aan collega’s. “Die kennen de functie goed en zorgen dat er wat objectiviteit in komt.” Maar volgens hem ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de kandidaat. “Ze moeten goed doorvragen, juist op zaken die vaak gezegd worden.”

Gemiste kans
Over arbeidsvoorwaarden kwamen weinig klachten binnen. “Die worden over het algemeen goed weergegeven”, vertelt Hoogenraad. Tien procent van de ondervraagden gaf aan dat het salaris anders was dan voorgesteld, dertien procent twijfelde over de secondaire voorwaarden. “Maar over het algemeen is er weinig discussie.”

Bijna twee op de drie respondenten noemde het geen antwoord krijgen op hun brieven de grootste ergernis. “Dat is een gemist kans voor bedrijven”, zegt de directeur. “Het is natuurlijk van belang dat er op een positieve manier over je bedrijf gesproken wordt. Het netjes afhandelen van iemand die de tijd heeft genomen om te reageren, is een heel belangrijke zaak.”

Gerelateerde artikelen