Nieuws16 okt '14 13:32

Gratis trouwen is te duur

Auteur: BNR Webredactie

Wie gratis wil trouwen moet vaak lang wachten. Gemeenten zijn het wettelijk verplicht, maar door de groeiende populariteit rijzen de kosten uit de pan. Trouwen aan de balie is al mogelijk.

Voor bijna alle gemeenten in Nederland is het te duur, zegt Joep Schulten, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken. "Er is een wettelijke plicht dat een gemeente twee mogelijkheden in de week heeft om gratis te trouwen. Vermenigvuldig het aantal weken met twee en je komt op het aantal huwelijke wat gratis voltrokken kan worden. De populariteit van het gratis huwelijk is nu zo groot, dat gemeenten hebben besloten om het pakket te versoberen."

Het gratis huwelijk is er gekomen zodat iedereen kan trouwen, zegt Schulten. "De staat verbindt voordelen aan het gehuwd zijn en als je dat doet moet het ook voor iedereen mogelijk zijn. Het gratis huwelijk nu wordt eigenlijk misbruikt. Voornamelijk door bruidsparen die wel vermogend zijn maar liever hun geld in andere dingen steken. Dus eigenlijk moeten we van het gratis huwelijk af, of er moet een inkomenstoets voor komen."

Trouwen aan de balie
Bij versoberen moet men denken aan het ontbreken van een toespraak en een kleine trouwlocatie zoals een spreekkamer of zelfs aan de balie. In onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is dat al mogelijk. Een huwelijksvoltrekking duurt dan ongeveer 10 minuten.

Gerelateerde artikelen