Nieuws8 okt '13 14:43

Eurlings: Tickettaks maakt economische groei vleugellam

Auteur: Harmen Simon Teunis

De mogelijke herinvoering van de vliegtaks maakt veel emoties los. Bij het uitzwaaien van actievoerders die onderweg zijn naar het Torentje van Mark Rutte, waarschuwt KLM-topman Camiel Eurlings: "Een tickettaks maakt de economische groei van Nederland vleugellam."

Werknemers van alle grote Nederlandse luchtvaartmaatschappijen protesteren dinsdag in Den Haag. Ze vertrokken vanaf Schiphol en verslaggever Harmen van der Veen was daarbij.

Een van de actievoerende pursers maakte zich zorgen om zijn baan. "Er zijn onderzoeken geweest waaruit blijkt dat de invoering van de vliegtaks op deze manier ongeveer 30.000 banen in de luchtvaartsector kost, doordat werkgelegenheid naar het buitenland stroomt. De luchtvaart in Nederland zit al in zwaar weer. Ik ben echt bang voor mijn baan. En daarom ga ik demonstreren."

Jos Nijhuis, Schiphol-directeur met stropdas tussen actievoerders met petjes op, legt uit wat er voor hem op het spel staat. “Mijn grootste zorg is dat we connectiviteit gaan missen en dat dit bij airlines kan leiden tot het verminderen van het aantal bestemmingen en het aantal routes, omdat ze een rationalisatie moeten doorvoeren. Dat is dan weg en krijgen we voorlopig niet terug. We hebben dat in 2009 gezien hoe lang het duurt voordat het allemaal weer terug is. En de effecten daarvan op werkgelegenheid zijn significant. Het is niet alleen werkgelegenheid. Het is voornamelijk connectiviteit met de wereld die voor Nederland zo belangrijk is die we gaan verminderen.”

Eurlings: we verliezen uiteindelijk de Nederlandse economie
Ook voor KLM-topman Camiel Eurlings staat veel op het spel. Maar niet alleen voor hem. "Ik denk dat er voor iedereen veel op het spel staat. Het is een spontane actie van de ondernemingsraden die eigenlijk gisteren pas definitief georganiseerd werd. Ik heb net bussen uitgezwaaid vanaf het hoofdkantoor van KLM die naar Den Haag gingen. Dan zie je hoe het leeft. Het gaat om banen van heel veel mensen, tot 30.000 banen zijn in het gedrang. Maar het gaat ook om de economische groei van Nederland. Want als wij ons uit de markt prijzen met dit soort maatregelen en mensen weer vanaf de buitenlandse luchthavens gaan vliegen, verliezen we uiteindelijk de hele Nederlandse economie.”

Als minister was Eurlings enkele jaren geleden al een tegenstander van de vliegtaks. “De luchtvaart is zo’n internationaal concurrerende sector. Je moet als overheid zorgen dat je een industrie die concurrentie goed aan kan, in plaats van de industrie zo te verzwakken zodat het buitenland van ons wint. Dat was toen het geval. We hebben gezien hoe slecht die tickettaks werkte. Schiphol heeft toen heel veel terrein verloren. En laten we dan niet voor de tweede keer die fout maken. Ik zou zeggen: we hebben toch geleerd van de fout van een paar jaar geleden?"

Eurlings heeft ook een boodschap voor Rutte, maakt hij duidelijk aan verslaggever Van der Veen. "Ik zou tegen premier Rutte willen zeggen: ga echt voor de economische groei en laat je industrie de concurrentieslag met het buitenland winnen in plaats van ze hopeloos verzwakken. Een tickettaks maakt de economische groei van Nederland vleugellam."

Gerelateerde artikelen