Programma19 nov '12 16:02Aangepast op 19 nov '12 17:27

Steeds meer Nederlandse vrouwen krijgen kanker

Auteur: Mijke Hurkx

Nederlandse vrouwen krijgen steeds vaker kanker. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Henrike Karim-Kos van het Erasmus Medisch Centrum. De epidemiologe onderzocht hoevaak kanker voorkwam tussen 1989 en in 2009.

De toename heeft voor een groot deel te maken met rookgerelateerde ziekten zoals longkanker. Vrouwen zijn later gaan roken in de vorige eeuw en vandaar dat nu het aantal gevallen van longkanker oploopt, aldus KWF Kankerbestrijding. Maar ook huidkanker is een boosdoener.

Zonnen
Jan Willem Koeberg is epidemioloog aan het Erasmus MC en promotor van Henrike Karim-Kos. Hij zegt dat zonnebaden ook vooral de oorzaak is. "Sinds vele tientallen jaren liggen vrouwen veel meer in de zon. Ook op jonge leeftijd. Dat vertaalt zich pas veel later in kanker."

Noordwest-Europa
"Vooral bij de mensen in het noordwesten komt het voor. Ook in de Scandinavische landen. In het zuiden van Europa hebben mensen huidtypen die hier beter tegen kunnen. We weten er al veel van, omdat het aantal immigranten in Australië groot is." Veel Europeanen wonen daar in de felle zon. "Daar kwam de typen huidkanker al in de jaren '70 vrij veel voor."

Lange mensen, pas op!
Als je lang bent, heb je dus meer oppervlak. Lange mensen lopen daarom meer risico op huidkanker. Gelukkig overlijden hieraan tegenwoordig een stuk minder mensen. "Moedervlekkanker wordt vaak in een eerder stadium vastgesteld", zegt Koeberg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen