Nieuws10 nov '14 07:52

Marokko ziet af van Africa Cup

Auteur: BNR Webredactie

Is het wel nodig om, met het oog op ebola, af te zien van het organiseren van de Africa Cup, zoals Marokko besloten heeft? Viroloog Ab Osterhaus kan de beslissing van Marokko wel begrijpen. Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding van het RIVM, vindt dat het toernooi best door kan gaan.

Met nog twee maanden te gaan tot de aftrap, ziet Marokko af van de organisatie van de Africa Cup. Het land vindt de risico's op een ebola-uitbraak te groot. "We hebben deze beslissing genomen op basis van medische voorzorgsmaatregelen. We vinden de ebola-uitbraak te dreigend en het risico op verdere verspreiding te groot'', staat in een verklaring van het Marokkaanse ministerie van Sport. Marokko had erop aangedrongen het toernooi te verplaatsen naar juni, of zelfs een heel jaar op te schuiven. Maar de Afrikaanse voetbalfederatie CAF ging daar niet op in.

Recept voor ellende
Viroloog Ab Osterhaus begrijpt de beslissing van het Noord-Afrikaanse land. "Het zou vooral voor de supporters te gevaarlijk zijn geweest. Als meer dan honderdduizend mensen van overal uit Afrika bij elkaar komen, dan is dat natuurlijk een recept voor ellende om de boel verder te verspreiden."

Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding van het RIVM, vindt de beslissing van Marokko eveneens begrijpelijk, maar niet nodig. "Aan de andere kant is het zo dat in de meerderheid van de Afrikaanse landen natuurlijk geen probleem speelt en dat daarvoor zonder problemen de Africa Cup georganiseerd zou kunnen worden."

Met de juiste maatregelen is verdere verspreiding van ebola tijdens zo'n evenement te voorkomen, zegt Van Dissel. "Het allerbelangrijkste is dat men niet besmettelijk is zolang men niet ziek is." Dit is anders dan bij virussen als griep.

Getroffen gebieden
Van Dissel wijst erop dat de epidemie speelt in slechts drie landen. Marokko had het gewoon kunnen laten doorgaan, zegt hij. "Je zal wel wat extra maatregelen moeten nemen, met name met betrekking tot mensen die vanuit de getroffen gebieden komen."

Mensen uit alleen de besmette gebieden weren is volgens Osterhaus vrijwel onmogelijk. "Op zo'n korte termijn wordt het heel lastig om dat te organiseren. In Europa zou het al helemaal niet kunnen in verband met het vrije verkeer binnen Europa."

Volgens Osterhaus zijn de maatregelen rondom het ebolavirus nog niet voldoende effectief geweest. "De signalen die we horen is dat het virus zich iets minder snel verspreidt, maar het is nog niet onder controle. Het wachten is op een goed werkend vaccin. Dit zal zeker nog enkele maanden duren."

Toernooi mogelijk elders
Hoogstwaarschijnlijk neemt voetbalfederatie CAF komende week de organisatie uit handen van Marokko. De federatie vergadert dan in het Egyptische Caïro over de voortgang van het toernooi. Mogelijk wordt het toernooi naar een ander land verplaatst, maar gegadigden zijn moeilijk te vinden. Zeven landen zouden al zijn benaderd, maar daarvan hebben Zuid-Afrika en Tunesië al laten weten niet te willen.

De uitbraak van ebola in West-Afrika heeft al zo'n 5000 mensen het leven gekost.

Gerelateerde artikelen