Nieuws12 nov '14 08:28

Klimaatovereenkomst der giganten: VS en China

Auteur: Bram van Dijk

China en de Verenigde Staten hebben een overeenkomst over het klimaat gesloten. Een verrassende uitkomst van besprekingen tussen de presidenten van de twee grootmachten.

Xi Jinping. EPA
Xi Jinping. EPA

Xi Jinping en Barack Obama ontmoetten elkaar dit weekeinde in het kader van de vrijhandel-conferentie APEC in Beijing. VS-correspondent Reinout van Wagtendonk: Hier start China mee in 2030. "In dat jaar zou de broeikasluchtvervuiling die China bijdraagt niet groter meer worden."

Dat duurt nog 16 jaar, maar toch betekent het wel wat, zegt Van Wagtendonk. "Mensen zeiden vaak: zonder China (en bijvoorbeeld ook zonder India) kan het Westen roepen en doen enlaten wat ze willen op het gebied van het klimaat, maar het helpt niet. We hebben dat soort landen nodig aan boord. Dat wordt nu door de twee presidenten duidelijk gemaakt: we gaan het proberen."

VS
President Barack Obama kondigde aan dat de VS voor 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 26 tot 28 procent willen verminderen ten opzichte van 2005. Het is nog onduidelijk hoe kansrijk de plannen zijn. Een hoge Amerikaanse regeringsmedewerker erkende tegenover CNN dat het door de Republikeinen gedomineerde Congres mogelijk dwars zal liggen.

Gerelateerde artikelen