Nieuws20 mei '14 09:07

VN-expert: problemen Balkan nog niet voorbij

Auteur: BNR Webredactie

In het watersnoodgebied in de Balkan bestaat nog steeds geen goed overzicht van de problemen en dat bemoeilijkt de hulpverlening. Hoewel het sinds zondag niet meer regent, zal de situatie de komende dagen nog verergeren door de stijgende waterstanden en kunnen meer dijken onder druk komen te staan.

Dat zegt Mathijs van Ledden, die als overstromingsexpert namens de Verenigde Naties momenteel in Belgrado zit. Hij kijkt daar welke noodmaatregelen nodig zijn. Dat geldt zowel voor de evacués als de dijken die nog intact zijn.

De Balkan heeft te maken met de zwaarste overstromingen in ruim honderd jaar tijd. Alleen al in Bosnië zijn meer dan een miljoen mensen getroffen. Complete dorpen staan onder water en er zijn al zeker 35 mensen om het leven gekomen.

Volgens Van Ledden is er nu vooral behoefte aan voedsel, goed drinkwater en waterzuivering. Door het oplopen van de temperaturen moet ook goed in de gaten worden gehouden dat geen ziektes uitbreken. "Riolen en waterzuiveringsinstallaties zijn overstroomd en er zijn kadavers van verdronken vee’’, legt hij uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen