Nieuws19 mei '14 07:31

Oude landmijnen komen bovendrijven door overstromingen Balkan

Auteur: Pieter van den Akker

Door de overstromingen in Bosnië en Servië worden landmijnen losgewroet en meegevoerd door het water. De mijnen zijn een overblijfsel van de oorlog begin jaren negentig.

Volgens correspondent Marcel van der Steen is dat een groot probleem. "In Bosnië liggen nog ongeveer honderdduizend mijnen. Die zijn redelijk in kaart gebracht. Er is niet zo heel veel geld meer voor, maar ze worden langzaamaan opgeruimd door de anti-mijnendienst."

Door de overstromingen hebben in Bosnië ongeveer tweeduizend landverschuivingen plaatsgevonden. "Daardoor kan het zijn dat mijnen terechtkomen in rivieren, dat ze worden meegenomen door het water en terechtkomen op plekken waar we ze niet verwachten."

Doden
De schattingen over het aantal doden bij de overstromingen lopen fors uiteen, zegt Van der Steen. "De Bosnische regering zegt dat ze nog geen cijfers willen geven. Ze wachten tot alles achter de rug is en komen dan in één keer met een cijfer. Dat betekent wel dat er allerlei inofficiële cijfers rondgaan. 30 doden, 50 doden heb ik gehoord. Het officiële cijfer staat nu op 25 in Bosnië én Servië. Maar het lijkt erop dat dat de komende dag nog flink zal oplopen."

Sinds zaterdagmiddag regent het niet meer. "Dat is heel goed nieuws. Op verschillende plaatsen is het water aan het zakken. Maar daarnaast gaat het de komende week heel warm worden. Dat betekent dat de sneeuw die nog in de bergen ligt, gaat smelten en alsnog door de rivier heen moet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen