Nieuws20 mei '14 12:44Aangepast op 20 mei '14 13:21

Watersnood Balkan zorgt voor verbroedering

Auteur: Pieter van den Akker

Verspreid over het hele land verzamelen mensen hulpgoederen voor de slachtoffers van de overstroming op de Balkan. Serven, Kroaten, Bosniërs: allemaal herkennen ze de beelden van de verwoeste huizen en ontheemde gezinnen. Met het water als gemeenschappelijke vijand vergeten ze het verleden en sturen ze samen noodhulp naar hun geboortegrond.

In Tilburg is dinsdagmiddag een groep Bosniërs druk in de weer. De mannen sjouwen, de vrouwen turven, ziet verslaggever Harmen van der Veen. "Zo hoort het ook", constateert een vrouw. Wat ze aan het turven is? "Hoeveel dozen van alles binnenkomen. Hoeveel dozen met eten, hoeveel met hygiëne, hoeveel met kleren, alles."

Dan komt er een andere vrouw aangelopen. "Ik help effe mee", zegt ze terwijl ze een doos met kleding sjouwt. Dan antwoordt ze op de vraag wat haar band met Bosnië is: "Ik kom er vandaan."

Iedereen helpt
Verheugd stelt ze vast dat er een grote saamhorigheid is. "Iedereen helpt elkaar. Het maakt allemaal niet zo veel uit wat er is gebeurd. We helpen elkaar nu gewoon en hopen dat het allemaal weer goed komt."

Verderop staat een man een sigaret te roken. "Dit is mijn vrachtwagen", zegt hij over het voertuig naast zich. "Het is ongeveer 2200 kilometer. Met z'n tweeën proberen we als chauffeurs in één keer door te rijden."

Naida Ribic van de Bosnische Businessclub in Tilburg vertelt dan voor de BNR-microfoon: "We hebben al twee dagen contact met het Rode Kruis in Bosnië. We hebben het adres en namen van mensen waar de spullen heen moeten. We willen erop kunnen vertrouwen dat het goed terechtkomt. Anders willen we er niet aan beginnen."

Help ons
Ribic raakt geëmotioneerd als onze verslaggever informeert naar wat haar gevoel is als de vrachtwagen later vertrekt. "Ik denk aan het moment dat ik zelf hulp heb gekregen. Wij vergeten die momenten nooit: oorlog, rampen. Dus lieve mensen van Nederland, lieve volken: help ons. Help iedereen. Maakt niet uit waar, want het betekent heel veel voor ons.

Wilt u ook helpen? Kijk op Helpbosnie.nl of stort geld op Giro 6251.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen