Nieuws20 nov '14 06:58Aangepast op 20 nov '14 09:49

Nog steeds enorme verschillen in vrijwillige ouderbijdrage

Auteur: Pieter van den Akker

Er zijn enorme verschillen in de hoogte van ouderbijdrages voor basisscholen. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. Bij de de ene school betaal je als ouder niets, bij de andere school betaal je zo meer dan 1000 euro per kind per jaar.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat is veel, maar daar valt niks aan te doen. Dat zegt Arnold Jonk, hoofdinspecteur basisscholen van de inspectie, op BNR. "Wij hebben een representatieve steekproef onderzocht van scholen. Heel af en toe kom je een casus tegen waarvan je denkt 'wát een bedrag'. Maar goed, er is geen wettelijk maximum aan. Als de MR instemt en voor iedereen is duidelijk dat het vrijwillig is, valt er verder weinig aan te doen."

Verschillen niet onacceptabel
"Ik denk niet dat het een bezwaar is dat er grote verschillen zijn", reageert voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders. "Een ouderbijdrage wordt samen met de ouders vastgesteld. Een school kiest ook samen met de ouders de doelen waaraan de ouderbijdrage wordt besteed. Je zou kunnen denken van 'er zou een maximum moeten zijn, want voor sommige ouders is dit misschien heel veel'. Dat is ook zo. Tegelijkertijd is een van de krachten van het Nederlands onderwijs nou juist dat scholen zich met een aantal zaken mogen onderscheiden."
 

Vrijwillig?
Uit het onderzoek blijkt verder dat de bijdrage vrijwillig is, maar dat veel ouders dat niet zo ervaren. Van Haren: "De bijdrage is ábsoluut vrijwillig. U zult ook zien dat deze scholen dit ook in hun schoolgids vermelden. Dat is ook een verplichting." Dan: "Ik kan me natuurlijk voorstellen dat sommige ouders een beleving hebben van 'ik heb hier voor gekozen, dus min of meer conformeer ik mij hieraan dat ik dit ook zou moeten willen'. Dus ik kan de emotie begrijpen, maar scholen zullen ouders daar altijd op wijzen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen