Nieuws12 jun '12 09:38

Kansen voor Oranje liggen bij Duitse backs

Auteur: Pieter van den Akker

Of Van Marwijk iets in de opstelling verandert of niet, er moet morgen gewonnen worden van de Duitsers. Wie er ook speelt, de kansen voor Oranje liggen bij de backs van Duitsland.

Jeroen Visscher, de man achter Langs de Lat, heeft de wedstrijd Duitsland-Portugal goed onder de loep genomen en weet daardoor dat er mogelijkheden zijn om gaten in de Duitse verdediging te schieten. Daarvoor moet er via de vleugels worden gespeeld, vertelde hij dinsdag in BNR Humberto Tan.

Rendement Lahm: 25 procent
Hij legde uit: "We hoeven het niet te hebben van het centrale duo. Hummels en Badstuber zitten op 90-95 procent rendement in verdedigend opzicht. Dus daar staat gewoon een heel degelijk blok. Aan de zijkanten wordt het interessant. Het rendement van Lahm in 1-op-1 duels is 25 procent. Dus hij wint maar 1 op de 4 duels, daar ligt wel een kansje. Aan de andere kant zit Boateng op 50 procent, ook niet zo hoog. Aan beide zijkanten ligt een kansje voor het Nederlands Elftal."

Betere voorzetten
In aanvallend opzicht kunnen Lahm en Boateng wel voor gevaar zorgen. Visscher: "Wat in de wedstrijd tegen Portugal opviel was dat ze heel vaak opkwamen. Daar staan ze ook om bekend. Dat hebben ze met name in de eerste helft gedaan. Dus blijkbaar doseren ze daarbij. Lahm kwam in de hele wedstrijd 15 keer op. Als je kijkt naar het aantal voorzetten vanaf de zijkanten door de backs, zit het rendement van Duitsland op 50 procent. Dat is wat hoger dan aan de Nederlandse zijde."

Visscher analyseerde ook de Nederlandse backs tegen de Denen. "Willems viel tegen deze keer, hij 'had' er maar 11. Van der Wiel komt heel vaak over de middenlijn en zat in de hele wedstrijd op 21. Als je terugkijkt naar het WK van 2010 is 20 wel de norm die we mogen verwachten van een back."

Klik hier om te luisteren naar Jeroen Visscher van Langs de Lat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen