Nieuws13 jun '13 17:39Aangepast op 13 jun '13 18:27

Defensie kiest definitief voor JSF

Auteur: BNR Webredactie

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie kiest definitief voor de aankoop van JSF-toestellen. Dat staat in de toekomstvisie op de krijgsmacht van Hennis. Defensie ontkent de berichten.

Dat bevestigen bronnen donderdag aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De kosten van het project bedragen ruim vier miljard euro.

Hoeveel JSF-toestellen worden gekocht, is afhankelijk van de prijs per toestel. Het kabinet wil niet meer uitgeven dan het gereserveerde bedrag van ruim vier miljard euro. Daar worden twee squadrons van gekocht; een in Volkel, een in Leeuwarden. Een squadron is een eenheid van de luchtmacht met een aantal vliegtuigen.

Defensie ontkent de berichtgeving. De woordvoerder van Defensie, Sascha Louwhoff, zegt dat de toekomstvisie van Defensie nog niet klaar is. De vervanging van de F-16 maakt integraal deel uit van deze toekomstvisie, zegt Louwhoff.  "RTL heeft het fout".

Toekomstvast
Afgelopen maandag zei minister Hennis tegen BNR-verslaggever Hans Verbeek dat ze nog bezig was met haar toekomstvisie. "Ik werk nu inderdaad aan een nota over de toekomst van de krijgsmacht. Het doel daarvan is om Defensie toekomstvast de toekomst toe te laten treden. Dat is geen sinecure. Dan is het opletten geblazen als het gaat om de huidige financieel-economische omstandigheden en eventuele gevolgen daarvan voor Defensie", aldus Hennis.

In de toekomstvisie op Defensie gaat het niet alleen om de JSF zegt Verbeek. “Maar het gaat wel om de wezenlijke aankoop van zo’n 4 miljard euro. En dat is dus, zij benadrukte dat ook, moeilijk in een tijd dat er bezuinigd moet worden.”

Nederland heeft al 1 miljard euro in de ontwikkeling van de JSF gestoken, officieel de Lockheed Martin F-35.

Vrijheid, veiligheid en welvaart
Elsevier berichtte in mei over de toekomstvisie voor de krijgsmacht. In het document getiteld In het belang van Nederland – De krijgsmacht voor vrijheid, veiligheid en welvaart staat dat de JSF ‘financieel inpasbaar is’. De toekomstvisie was destijds nog een concept. Nu is dus onduidelijk of de visie klaar is. Dit zou betekenen dat de Algemene Rekenkamer het cijferwerk heeft gecontroleerd. Diezelfde Rekenkamer zei in oktober vorig jaar dat als Nederland nu uit de testfase zou stappen dit per saldo alleen nadelen heeft. Helemaal uit het JSF-programma stappen zou vooral onzekerheden opleveren, zei de Rekenkamer destijds.

Technische problemen
De ontwikkeling loopt inmiddels jaren achter op schema. De vliegtuigen zijn nog in de testfase. Het programma wordt geplaagd door aanhoudende technische problemen en kostenoverschrijdingen.

Nederland doet mee aan de ontwikkeling van de JSF. In 2008 stemde de Tweede Kamer voor de aanschaf van twee testtoestellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen