Nieuws31 aug '12 13:47Aangepast op 31 aug '12 14:57

GroenLinks: Geen boete is extra gas

Auteur: Pieter van den Akker

Alles wat nodig is om vanaf morgen 130 kilometer per uur te gaan rijden op de snelwegen is in orde. Dat zei minister Opstelten na afloop van de ministerraad.

De Telegraaf meldde vanochtend dat op sommige plaatsen borden ontbreken en er daardoor niet op snelheid gecontroleerd kan worden. Maar Opstelten spreekt dat tegen. Hij zegt in gesprek met BNR-verslaggever Hans Verbeek: "Er wordt altijd gecontroleerd en morgen ook. Alles wat nodig is, is in orde. Er is dus niets aan de hand waarom het niet zou kunnen of waarom er niet gehandhaafd zou kunnen worden. Honderd procent."

Toch waarschuwt Jelle Egas van het Nederlands Politie Instituut dat agenten extra moeten opletten als ze morgen willen flitsen.

GroenLinks wil dat de maximumsnelheid zaterdag niet wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur. Tweede Kamerlid Ineke van Gent houdt het erop dat de snelheidsverhoging overhaast is ingevoerd en dat Rijkswaterstaat de verkeersborden wel degelijk nog niet overal op orde heeft.

'Geen boete is extra gas'
"Minister Schultz heeft de borden niet op tijd geregeld, dus moet ze nu een pas op de plaats maken: opschorting van de snelheidsverhogingen'', vindt Van Gent. Doordat de borden niet in orde zouden zijn, kunnen geen snelheidscontroles worden uitgevoerd. "Als er niet beboet kan worden, zullen mensen graag wat extra gas geven. Dat is gevaarlijk'', vindt de GroenLinks-politica.

GroenLinks is een fervent tegenstander van het verhogen van de snelheid op de rijkswegen. De partij stelt dat het onnodig veel brandstof kost om iets harder te rijden. Van Gent ageerde eerder ook tegen het verhogen van de snelheid van 80 tot 100 kilometer per uur bij Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

Schultz: wennen
"Minister Melanie Schultz van infrastructuur zegt verbaasd te zijn over de onduidelijkheid rond de invoering van nieuwe maximumsnelheid op snelwegen. Volgens de minister hebben de veranderingen nog even tijd nodig voor iedereen zich ervan bewust is. Zij vertelde in gesprek met BNR's Hans Verbeek: "Ik denk zelf dat het een kwestie is van een paar dagen wennen. De meeste mensen rijden altijd hetzelfde traject. Dus ze weten vrij snel waar ze aan toe zijn en dat het daarna snel ingeburgerd is."

In totaal gaat zaterdag op 45 procent van de snelwegen de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Op het merendeel daarvan geldt de 130 de hele dag. Op het overige deel zal de snelheid gaan wisselen: in de avond en nacht mag er dan 130 kilometer per uur worden gereden, terwijl overdag de toegestane snelheid op 100 of 120 kilometer per uur zal liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen