Nieuws31 aug '12 08:53Aangepast op 31 aug '12 11:13

Geen controle, wel 130 km/u

Auteur: Pieter van den Akker

Op een deel van de snelwegen waar vanaf zaterdag 130 kilometer per uur mag worden gereden zal de politie voorlopig geen snelheidscontroles houden. Dat schrijft de Telegraaf.

Volgens de krant komt dat omdat er volgens justitie en politie niet genoeg 130 km-borden staan. Ondertussen waarschuwen experts vooral voor de nadelen. Ze voorspellen een wildgroei aan maximumsnelheden en een wirwar van borden langs de weg. Vanmiddag onthult Minister Schulz van infrastructuur en milieu officieel de eerste borden. Ook valt vandaag het besluit waar de snelheidsverhoging niet gaat gelden, zoals op de A5 het geval zal zijn.

BNR-verslaggever Laurens Boven stond vrijdagochtend langs de snelweg. "Op het meest pittoreske plekje van Nederland, zou je ironisch kunnen zeggen", zei Boven vanaf de A5.

Hij vertelde: "Meteen naast de polderbaan. Hier staat een bord met daarop 'maximaal 120 kilometer per uur', een nieuw bord. Zo hebben we ze tot nu toe nog niet gezien in Nederland: maximaal 120. Dat was vroeger altijd zo: als er niks stond, was het 120. Nu gaat gelden: als er niks staat, is het 130. Vandaar dat ze nieuwe borden met 120 moeten neerzetten op de plekken waar je nog geen 130 mag."

Wildgroei
Vanaf 1 september gaat de nieuwe wet in werking, weet Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst. Of hij ook vreest dat er een wildgroei aan borden ontstaat omdat de toegestande snelheid varieert van weg tot weg? "Aan de ene kant is het zo dat je nu ook al goed moet opletten in de auto. Maar ik heb wel een beetje begrip voor de kritiek dat er een lappendeken aan snelheden ontstaat. Als je bijvoorbeeld de A1 pakt, en dan nog even los van de wegwerkzaamheden of files en dergelijke, waar dan ook een lagere maximumsnelheid geldt, dan heb je al iets van tien verschillende snelheidsregimes."

De coulance gaat voortaan omlaag, vertelde Potgraven. "Dat bekent dat je maar zeven kilometer per uur sneller mag rijden om geen boete te krijgen."

Informatieplicht
"De politietaak is aan allerlei regels gebonden. Handhaven kan je niet zomaar, handhaven betekent dat je in ieder geval de automobilist langs de kant van de weg moet informeren hoe hard er gereden mag worden", reageerde Jelle Egas, woordvoerder van het  Nederlands Politie Instituut op BNR.

Hij wees erop dat Rijkswaterstaat, waarmee politie en Justitie regelmatig om de tafel zitten, met een 'grote operatie' bezig is. "Om de bebording volgens de regelen der kunst op orde te brengen", verduidelijkte hij. "Er zijn heel veel plekken in Nederland waar dat prima op orde is en waar dus ook vanaf morgen gewoon wordt gehandhaafd."

Achterlijk
Egas vervolgde: "We staan sowieso met controles daar waar de zaken op orde zijn." De berichtgeving is volgens hem absoluut geen vrijbrief om als een gek over de weg te scheuren. "Mensen die zich achterlijk gaan gedragen en dat gaan doen zijn sowieso al niet goed bij hun hoofd. Die brengen zichzelf, maar ook anderen in gevaar. Dus blijf je gewoon aan de snelheid houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen