Nieuws8 mrt '13 08:22

Stevig verlies voor bouwbedrijf Ballast Nedam

Auteur: BNR Webredactie

Bouwbedrijf Ballast Nedam is het afgelopen jaar stevig in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 41 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog 9 miljoen euro winst geboekt. Het concern zal over 2012 geen dividend uitkeren.

Operationeel kwam het resultaat uit op 31 miljoen euro negatief, door reorganisatiekosten en bijzondere afschrijvingen ter waarde van 49 miljoen euro. De omzet zakte van 1,4 miljard euro in 2011 naar 1,3 miljard euro in 2012.

Grondposities
Ballast Nedam moest onder meer afschrijven op grondposities door de voortdurende slechte situatie op de vastgoedmarkt en verslechterde vooruitzichten. Ook schrapte het bedrijf 500 van de 3900 arbeidsplaatsen. Dat gaf het bedrijf overigens al tijdens een tussentijds handelsbericht eind oktober aan. Wanneer de woningmarkt nog veel verder zou verslechteren, kan dat leiden tot nieuwe afwaarderingen van de grondposities, het bezit van grond.

"2012 was een zwaar jaar voor Ballast Nedam", vertelt ceo Theo Bruijninckx vrijdag op BNR. "Maar er waren ook zaken die goed gingen. We hebben ons gericht op nichemarkten van de offshore windmolens, alternatieve en secundaire grondstoffen. En die gingen eigenlijk best goed, maar maken de hele afschrijving niet goed."

Goede orderportefeuille
Ballast Nedam zegt over een "goede'' orderportefeuille te beschikken die een omvang heeft van 1,3 miljard euro. De onderneming spreekt van "uitstekende resultaten'' op een aantal grote langjarige projecten en in de nichemarkten. De regiobedrijven en een aantal specialistische bedrijven leden verlies.

Het concern zal over 2012 geen dividend betalen en rekent voor dit jaar op een operationeel resultaat van ongeveer 15 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen