Uitzendbureaus gaan rotte appels in de branche aanpakken
Een keurmerk is niet genoeg om de duizenden malafide uitzendbureaus in Nederland aan banden te leggen. Bovendien ís zo'n keurmerk er allang, maar schort het aan een goede handhaving. Dat zegt Aart van der Gaag, bestuursvoorzitter van uitzendkoepel ABU, op BNR.
Van der Gaag denkt aan een grote natuurlijke 'opschoning' van het uitzendbureau-bestand. "Er zijn in Nederland veel te veel uitzendbureaus die zich niet aan wet- en regelgeving houden en hun financiering niet voor elkaar hebben. Lodewijk Asscher zegt te makkelijk dat de sector zichzelf schoon moet maken. We weten dat 130 criminelen in Nederland enige duizenden uitzendbureautjes vasthouden."
Echte boeven
Publiek-private samenwerking is onontbeerlijk, zegt zijn collega Jurriën Koops. "De overheid moet zorgen dat de echte boeven van de markt af gaan. Wij zijn heel goed in wetgeving, maar heel slecht in handhaving en controle. We hebben in samenwerking met de ministeries van Financiën en Sociale Zaken nog een aantal teugels strakker aangehaald. Samen met de vakbeweging komen er per 1 juni negen cao-elementen bij het keurmerk. Dan kun je tegen elke inlener zeggen dat ze zich kunnen abonneren op bureaus met een keurmerk."
De ABU werkt al acht jaar met het SNA-keurmerk. "Dat is een buitengewoon stevige club. Ik denk dat er dit jaar 800 bedrijven afvallen die financieel niet sterk genoeg zijn. Dan zit je goed, en al die anderen horen niet op de markt te functioneren."
Piek en ziek
Uitzenders zijn groot geworden met uitzenden rond piek en ziek in de jaren '80 en '90, zegt Van der Gaag."Daar kwam de laatste tien jaar steeds meer structurele flexibiliteit bij; bedrijven die er bewust voor kozen om een groot deel van hun bedrijf flexibel te organiseren. Zzp, het uitbesteden van werkgeverschap, outsourcing, contracting: dat zijn allemaal andere vormen om flexibiliteit te organiseren. Bedrijven zullen daar steeds vaker in investeren."
"Wij zijn de kanariepiet in de mijnen, zoals Asscher dat vaak zegt. Meestal kantelt de arbeidsmarkt zo'n negen maanden nadat de uitzendmarkt herstelt."
Intussen nemen de faillissementen in het uitzenden toe, constateert Van der Gaag. "De uitzendkracht moet elke week betaald worden, terwijl de uitlener vaak maanden wacht met het betalen van de factuur. De 500 bij ABU aangesloten bureaus zijn zo gecontroleerd dat het daar bijna niet bij voorkomt. Het geeft nog maar eens het belang aan van een grote schoonmaak in de uitzendbranche."