Nieuws20 nov '14 16:54Aangepast op 21 nov '14 00:18

Illegalen moeten het maar bij de daklozenopvang proberen

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt een dakloze winter voor illegalen: het kabinet komt niet met een tijdelijke winteropvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. En gemeenten die dat wel bieden, hoeven niet op geld te rekenen.

Staatssecretaris Teeven laat zich niet opjagen door een Europese uitspraak die stelt dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op opvang. Het Europese oordeel is niet juridisch bindend en Teeven wacht het definitieve oordeel van het Europese Comité van Ministers af.

De uitslag van het oordeel zou eerst in januari volgen, maar dat wordt nu later, zegt Teeven. "Er zal op enig moment in februari, misschien maart - dat is nog volstrekt onhelder - een uitspraak zijn van het Comité van Ministers en dan is er weer een nieuw moment." Hij herhaalde nogmaals het standpunt van het kabinet. "Het kabinet staat geen opvang van illegalen voor en dat doen we op dit moment ook niet. Gemeenten die verplichtingen aangaan om dat wel doen, moeten daar zelf voor dokken. Duidelijker kan ik het niet zeggen."

PvdA steunt
Dit tot de frustratie van de oppositie. Links wil dat het advies helemaal wordt omarmd en rechts wil er juist helemaal niets van weten. Coalitiepartner PvdA steunt Teeven in deze afwachtende aanpak, bij spreken van Kamerlid Attje Kuiken: "Ik vraag de staatssecretaris om zelf met gemeenten in overleg te treden. Als het gaat om een winterregeling: ik zie dat gemeenten al verantwoordelijkheid nemen in de zorgplicht die zij ervaren, dat lijkt me prima. Dit is een tussentijdse situatie en we komen uiteindelijk, linksom of rechtsom, tot een definitieve oplossing. Daar wordt nu aan gewerkt."

Muizengaatje
Geen steun uit Den Haag voor de illegalen, dus, maar Teeven wijst wel op een muizengaatje. "Er is nu natuurlijk al een vorm dat gemeente, als er sprake is van daklozenopvang, nu al opvang kunnen geven. Dat is ook niks nieuws, dat bestaat op dit moment al en dat is ook niet in strijd met het bestuursakkoord dat in 2007 is gesloten."

Het definitieve besluit over opvang van illegalen volgt dus niet voor februari 2015.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen