Nieuws9 dec '11 08:50

Miljarden meer bezuinigen, maar waar?

Auteur: BNR Webredactie

Bronnen binnen de coalitie wijzen erop dat minimaal een of twee grote ingrepen nodig zijn om structureel veel geld vrij te maken. Zo kijkt men onder meer nog eens kritisch naar de eigen bijdragen in de zorg.

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV bereidt zich voor op extra bezuinigingen van minimaal vijf miljard euro. Door het oplopende begrotingstekort is het nodig extra te bezuinigen bovenop de al ingeboekte achttien miljard.

Vooruitzichten
Dinsdag komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe economische vooruitzichten. Dan weet het kabinet hoeveel er extra bezuinigd moet worden, aldus ingewijden. De Telegraaf meldde vrijdag dat de teller kan oplopen tot 10 miljard. Na nieuwe voorspellingen van het CPB in februari bepaalt het kabinet waar het geld vandaan moet komen.

'Meer eigen bijdragen zorg'
Bronnen binnen de coalitie wijzen erop dat minimaal een of twee grote ingrepen nodig zijn om structureel veel geld vrij te maken. De zorg wordt beschouwd als een terrein waar met bijvoorbeeld meer eigen bijdragen in ieder geval flink te bezuinigen valt.

Gedoogpartner PVV heeft eerder geëist dat er ook gesneden wordt in ontwikkelingshulp. Mogelijk worden er andere uitgaven, bijvoorbeeld voor defensie en milieu, onder deze post geschoven zodat Nederland zich houdt aan de internationale afspraken maar tegelijkertijd wel veel geld kan besparen. Snijden in ontwikkelingshulp ligt heel moeilijk bij het CDA.

H-woord
De hypotheekrenteaftrek, een miljardenpost, ligt bij alle partijen van de gedoogcoalitie moeilijk, misschien voor de VVD nog wel het meest. Binnen die partij wordt het als ondenkbaar bestempeld dat het kabinet de fiscale aftrekpost deze kabinetsperiode aantast. Wel is het mogelijk om rondom het aflossen van de hypotheek de regels aan te scherpen.

Rondkomen
Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis denkt dat snijden in de hypotheekrenteaftrek uiteindelijk meer schade dan voordeel oplevert. "Mensen hebben nu houvast aan de aftrek omdat ze daarmee rondkomen. (.........) Als dat gaat veranderen en je komt aan het eind van de maand niet meer uit, dan ben je de problemen aan het vergroten." Ook wijst André de la Porte erop, dat de renteaftrek de afgelopen jaren al fiks is versoberd.

Werkloosheidsuitkering
De sociale zekerheid is een ander terrein waar ingrepen veel geld opleveren, omdat veel mensen er dan mee te maken krijgen. Het probleem is wel dat bijvoorbeeld het aanpassen van de duur en de hoogte van een werkloosheidsuitkering tot nu toe onacceptabel was voor de PVV.

'Niet al te veel'
Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft eerder gezegd dat voor 2012 mogelijk niet al te veel extra bezuinigingen nodig zijn. In de jaren erna is ingrijpen nodig om te voldoen aan de begrotingsambities in 2015.

Gerelateerde artikelen