Programma3 dec '11 09:20Aangepast op 3 dec '11 09:57

Meer eigen betalingen in zorg noodzakelijk

Auteur: BNR Webredactie

Meer eigen betalingen in de zorg zijn nodig om de kosten van het systeem niet door het plafond te laten schieten.

Patiënten moeten bijvoorbeeld meer betalen bij een bezoek aan de huisarts. Dat stelde minister Edith Schippers van Volksgezondheid zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Schippers heeft geen politieke meerderheid maar blijft volhouden en zegt dat de wijziging onvermijdelijk is. Ze denkt dat er vroeg of laat meer eigen betalingen in de zorg komen. "Of ik die nou invoer of mijn opvolger", aldus de minister.

"Het is niet voor niets dat eigen betalingen overal in het buitenland gebruikelijk zijn. Het is de beste manier om de zorgkosten in de hand te houden", zegt ze.

Basispakket te riant
Schippers wijst er verder op dat het basispakket in Nederland riant is. De zorgkosten stijgen deze kabinetsperiode van 60 naar 75 miljard euro per jaar.

En volgens Schippers wordt het basispakket ieder jaar groter. Maar er zullen ook dingen uit gaan, zoals stoppen met roken en dieetadvies. De afweging daarbij is of mensen het voor eigen risico kunnen dragen. "Als jij een klein loontje hebt en je kapot werkt, en je hebt de pech dat je een hele dure ziekte krijgt, dan kun je dat nooit betalen. Dan moet je je huis verkopen." Maar wie dieetadvies wil, hoeft maar een paar keer naar de diëtiste. "Dat zijn helemaal geen grote bedragen", zegt Schippers.

Coalitiepartij CDA en gedoogpartner PVV zien niets in het plan om de eigen betalingen te verhogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen