Nieuws28 nov '11 10:36

Overheid gaat slechte ouders aanpakken

Auteur: BNR Webredactie

Ouders die hun kinderen verwaarlozen of mishandelen worden sneller aangepakt. Probleemgezinnen krijgen eerder een hulpverlener op bezoek en rechters krijgen meer ruimte om ouders verplichte hulp bij het opvoeden op te leggen.

Dat staat in een actieplan tegen kindermishandeling dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) later maandag presenteren.

Onderzoek wijst uit dat er per jaar 118.000 gevallen van kindermishandeling worden gemeld. Het kabinet maakt ruim 1 miljoen euro extra beschikbaar voor het uitvoeren van het huisverbod. Gemeenten kunnen daarmee daders van huiselijk geweld gedurende 10 dagen uit hun huis zetten. Tot nog toe is die sanctie 7000 keer opgelegd en dat blijkt een succes.

Verder krijgt de Nationale Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer, ook de bevoegdheid om te kijken naar seksueel misbruik van kinderen. Het kabinet kopieert ook de Amerikaanse aanpak waarin zorg, politie en justitie nauwer samenwerken. Daarvoor beginnen maandag in Leeuwarden en Haarlem twee proefprojecten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen