Nieuws28 aug '14 16:05

Nog altijd geen autoverkoop aan de lopende band

Auteur: BNR Webredactie

Automarktdeskundigen vrezen dat er dit jaar en volgend jaar nog veel meer autodealerbedrijven bankroet gaan. Overcapaciteit onder autodealers en tegenvallende verkopen blijven de sector teisteren.

Vorige week werd de dealergroep Koops Furness failliet verklaard, na Pouw het tweede grote autobedrijf dat in korte tijd in grote financiële problemen raakte. In de eerste helft van dit jaar gingen er volgens het CBS meer dan 70 bedrijven in de autobranche over de kop.

"Maandelijks verdwijnen er 10 tot 20 autobedrijven, waaronder ongeveer 5 dealers. Daar komt voorlopig geen verandering in want de marktomstandigheden verbeteren niet. De helft van de Nederlandse dealerbedrijven draait in de min'', vertelt Clem Dickmann, directeur van het kenniscentrum voor de autobranche Aumacon.

Verwacht herstel blijft uit
Bart Kuijpers van vakblad Automotive beaamt de slechte omstandigheden. "Als je kijkt naar de verliezen en naar de moeizame jaren die achter de rug liggen, dan kun je er donder op zeggen dat dit jaar nog een of twee grote dealerconcerns in grote problemen raken. Een aantal grote holdings probeert nu de dealertak te ontmantelen. Lukt dat niet, dan rest alleen nog een faillissement. Er werd gehoopt op een herstel in de tweede helft van dit jaar, maar dat is op geen enkele manier zichtbaar'', stelt Kuijpers.

Kleinere modellen
Volgens Dickmann moet er nog ongeveer een derde van de grofweg 2000 vestigingen waar in Nederland een nieuwe auto gekocht kan worden, verdwijnen om de branche weer gezond te krijgen. "De verkoopaantallen zijn simpelweg te laag. Voorheen werden er jaarlijks 500.000 nieuwe auto’s verkocht, de komende jaren zullen dat er niet meer dan 400.000 zijn'', zegt de autospecialist. De auto's die worden verkocht zijn steeds vaker de kleinere modelletjes, waar de dealers nauwelijks iets aan overhouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen