Nieuws19 mei '14 08:01

Wubbo Ockels: astronaut en wereldverbeteraar

Auteur: Pieter van den Akker

Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse ruimtevaarder, hoogleraar ruimtevaart techniek en duurzaamheidspionier, heeft voor zijn overlijden nog een statement gemaakt. De mensheid moet zich meer op duurzaamheid en humanisme richten.

Afgelopen woensdagochtend was Ockels vanuit zijn ziekenhuisbed nog bij BNR in de uitzending. "De aanleiding, zeg maar de real trigger, om bemande ruimtevaart te doen is vaak prestige en het laten zien van mogelijkheden", zei hij.

'Nog lang niet klaar'
'Na zijn ruimtereis richtte Ockels zich op duurzaamheid met projecten als een elektrische superbus en een energiezuinig zeiljacht. Hij vond het nog veel te vroeg om te sterven. "Mijn Amerikaanse arts, mijn behandelende arts, zegt: "You have a fair amount of time." Dat zijn maanden tot misschien een jaar. Dan zeg ik: dat vind ik niet fair, ik wil veel langer leven. Ik ben gewoon nog lang niet klaar", zo zei hij afgelopen februari bij Pauw en Witteman.

Nadat Ockels de aarde vanuit de ruimte kon bekijken, werd hij hoogleraar. Hij was professor van onder anderen ruimtevaartexpert Ramses Molijn van de Energy from Space Foundation. Volgens Molijn gebruikte Ockels zijn verhalen om de duurzame boodschap over te brengen.

Aarde is kwetsbaar
"Ik heb een aantal keer een presentatie van hem mogen zien", zegt Molijn maandag op BNR. "Hij kon zijn verhaal heel goed overbrengen over zijn ervaring in de ruimte. Hij kon dat effectief gebruiken om de mensen te inspireren en aan te zetten na te denken over hoe we omgaan met de aarde en hoe dat met technologische oplossingen milieuvriendelijker kan. Alle astronauten zien de planeet aarde vanuit een ander perspectief. Zij zien hoe kwetsbaar de aarde is en ze zien de invloed van de mensheid op de aarde. Zo vanaf 400 kilometer hoogte is dat toch een ander beeld."

Ockels sloot zijn presentaties vaak ook af met de woorden dat wij allen astronauten zijn, zegt Molijn. "Namelijk op het ruimteschip aarde. Daar moeten we echt goed voor zorgen, vindt hij. Hij was echt voorvechter van een groenere wereld. Hij is een astronaut en een wereldverbeteraar."

Ockels' tijd staat stil
Wubbo Ockels is 68 jaar geworden. Op zijn grafsteen komt 'mijn tijd staat stil' te staan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen