Nieuws9 sep '14 14:32

Colijn: 'Voorzichtigheid Onderzoeksraad wellicht politiek'

Auteur: Bram van Dijk

Het is nog maar de vraag of de Onderzoeksraad ooit een dader aan gaat wijzen, zegt Ko Colijn, directeur Instituut Clingendael, De voorzichtigheid van de raad zou om politieke redenen kunnen zijn.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteerde vandaag haar eerste rapport over de vliegtuigramp van MH17.

De directeur en defensiespecialist van Instituut Clingendael Ko Colijn weet niet of de raad uiteindelijk een dader aan gaat wijzen. "Je kunt nu speculeren dat men om politieke redenen zegt: laten we het maar niet doen als we het nog niet zeker weten. In het eindrapport kan men misschien alle hoop verloren hebben in een samenwerking met de Russen, separatisten of wie dan ook."

Schuldige
Iemand als schuldige aanwijzen kan schadelijk zijn voor het vervolg van het onderzoek. "Op dit moment is het absoluut zo dat men wil samenwerken met degene die de baas is op de rampplek. Dat kunnen de separatisten, de regering in Kiev of zelfs nog andere zijn. Maar hoe dan ook: ze willen nu niet met beschuldigende vingers gaan wijzen want dat zou de kansen om op de grond onderzoek te doen verder verminderen."

Raket
Volgens Colijn staat het wel vast dat het om een raket gaat. "Het woord is niet gebruikt, maar het is een externe explosie geweest zeer dichtbij het vliegtuig zelf. Dat vertoont alle kenmerken van een raket maar we mogen blijkbaar het woord niet noemen."

Gerelateerde artikelen