Nieuws10 feb '14 07:57

Gemeenten houden verliezen onder de pet met boekhoudtrucs

Auteur: BNR Webredactie

Tientallen gemeenten gebruiken boekhoudtrucs om hun verliezen op aangekochte grond te verbergen. Naar schatting gaat het om verliezen van meerdere miljarden euro's. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.

Uit de jaarrekeningen van de gemeenten blijkt dat tientallen gemeenten hun verliezen maskeren door onder meer investeringen in grond onder een andere post de balans te zetten, schrijft het FD.

Paul Hofstra van de Rekenkamer van Rotterdam, Barendrecht en Lansingerland vindt het woord 'boekhoud-truc' nét te ver gaan, maar wat de gemeentes doen is wel op het randje, zegt hij.

"Wat veel gemeentes doen, is toch een zekere fasering van de inkomsten. Veel gemeenten nemen het uitstellen van de verkoop van die gronden in hun grondexploitaties op tot een lengte waarvan je eigenlijk moet zeggen dat het niet meer realistisch is. Eigenlijk zou je moeten zeggen dat we moeten afboeken en die gronden niet meer verkopen. Terwijl de inkomsten alsnog in de grondexploitatie blijven zitten. "

Maar het mag wel, zegt Hofstra. Want het is niet in strijd met welke wetgeving dan ook. “Het is wel aan de accountant om daar goed en stevig op te letten. Want feitelijk zouden er voorzieningen moeten worden getroffen. Dat is wel iets waar de accountant op moet letten. En uiteraard ook de Rekenkamers. We hebben meerdere malen onderzoek gedaan. Zowel in Rotterdam als in Lansingerland. We hebben ook geconstateerd dat er een zekere mate van fasering plaatsvindt op periodes waarvan je kunt afvragen of dat nog realistisch is."

Gerelateerde artikelen