Spanje pakt uit met bezuinigingsoperatie
De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft plannen gepresenteerd om de komende 2,5 jaar voor miljarden te gaan snijden in het overheidsbudget. De operatie moet Spanje 65 miljard euro opleveren.
"Het is een combinatie van bezuinigingen aan de ene kant en belastingverhogingen aan de andere kant. Bijvoorbeeld het hoge btw-tarief gaat in Spanje omhoog van 18 naar 21 procent. En het lage tarief van 8 naar 10 procent", legt BNR's economieredacteur Rob Jansen uit.
Overheidsdiensten
Verder wordt het mes gezet in een groot aantal overheidsdiensten, de salarissen van bestuurders zoals burgemeesters, de werkgelegenheid bij lokale besturen en lokale publieke bedrijven. Spoorweg-, luchthaven- en havenbedrijven worden geprivatiseerd. De kerstbonus voor hogere ambtenaren wordt dit jaar afgeschaft.
Voordelen bij onroerendgoedbelastingen worden geschrapt. Belastingen op energie voor bedrijven en consumenten gaan omhoog, net als tabaksaccijnzen. verhoogd en gaan de accijnzen op tabak omhoog.
De Spaanse overheid gaat ook snijden in de uitkeringen voor nieuwe werklozen, in subsidies voor het zoeken naar werk en in subsidies voor gehandicapte mensen.
Banken
Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, vindt niet dat de goede stappen genomen worden om Spanje te redden. "Er wordt een forse aanslag gepleegd op de samenleving, terwijl de banken worden gered. Volgens mij is dit niet allemaal de oplossing die we nodig hebben."
Spanje heeft een relatief lage staatsschuld, benadrukt ze. "Het probleem van Spanje is op dit moment niet vergelijkbaar met Griekenland." De huidige oplossing is volgens haar om staatsobligaties op te laten kopen door de ECB.
Onvermijdelijk
Martin van Vliet, macro-econoom bij ING, denkt dat de huidige maatregelen van de Spaanse regering onvermijdelijk zijn. "Dit is een noodzakelijke stap, maar je kunt discussiëren over het tempo van de maatregelen. Het zal toch moeilijk blijven om het begrotingstekort op te lossen."
Het gevaar ligt volgens Van Vliet in een verder verslechterende economische toestand op de korte termijn. "De enige manier voor Spanje om nog een beetje economische groei te bereiken is de export naar landen als Duitsland en Frankrijk. Al deze bezuinigingen gaan de economie verder omlaag drukken."
De steun aan de banken verhoogt in eerste instantie het Spaanse begrotingstekort, waarschuwt ook Rob Jansen. "De spaanse rente daalt wel, maar 6,5 procent is op de lange termijn onhoudbaar", concludeert Jansen.
Overheidstekort
Spanje moet zijn overheidstekort dit jaar terugdringen tot 6,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), in plaats van 5,3 procent zoals eerder werd afgesproken. Dat heeft Spanje afgesproken met de andere eurolanden.
Volgend jaar moet het gat krimpen tot 4,5 procent, om in 2014 uit te komen op 2,8 procent.