Nieuws6 mrt '13 15:27

Friesland wil 300 miljoen in banen investeren

Auteur: Melvin Captein

Friesland trekt 300 miljoen euro uit voor banen. De werkgelegenheid in de provincie wordt hard getroffen door de crisis. Gedeputeerde Staten willen de Friese economie met het banenplan versterken.

Hans Konst, verantwoordelijk Friese gedeputeerde, legt tegenover BNR uit hoe hij precies tot het plan gekomen is. "We zien dat Den Haag het moeilijk heeft met bezuinigingen, en hetzelfde geldt voor gemeenten. Wij als Gedeputeerde Staten hebben een pot met geld gekregen toen we onze aandelen in Nuon verkochten. Het is nu tijd die middelen in te zetten." In Friesland stijgt de werkloosheid nu al een aantal jaren op rij.

Toestemming
Zomaar een greep doen uit 'de Nuon-middelen' is niet aan de orde. De Provinciale Staten moeten het college nog toestemming geven om het geld voor dit doel in te zetten. Volgens Konst is dit nodig om voor de Friese bedrijven weer wat perspectief te schetsen. "Er heerst nu een gevoel dat het nooit meer goedkomt, en dat willen we veranderen."

Glasvezel
Als het bedrag vrij wordt gemaakt, zal veel daarvan worden uitgetrokken voor ontwikkelingen die te maken hebben met alternatieve energie, zegt Konst. "Ook willen we een glasvezelnetwerk gaan aanleggen." De doelstelling is economisch en sociaal rendement in de regio. "Het is vooral belangrijk mensen weer aan het werk te helpen. En het zou mooi zijn als we dan iets van het geïnvesteerde geld terugzien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen