Nieuws14 nov '14 09:42

Aantal inzetbare agenten veel lager dan gedacht

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal inzetbare politieagenten dat de straat op kan om de orde te handhaven is stukken lager dan de aantallen waarmee minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schermt.

De zogenoemde operationele sterkte van de Nederlandse politie zou volgens de minister 50.000 man tellen, maar volgens De Telegraaf gaat het om niet meer dan 16.000 dienders. En dat aantal zou nog aan de hoge kant zijn, want onder hen zouden ook gespecialiseerde onderzoekers zijn die nauwelijks de straat op gaan.

Uit een berekening kwam dat in alle elf politieregio's op elk moment van de dag maar zo'n 200 man beschikbaar is voor taken als noodhulp en toezicht. In die regio's liggen tientallen gemeenten.

Er blijkt een groot verschil tussen het aantal fte's per gemeente en het aantal effectief per uur inzetbare agenten. Zo telt het basisteam van de politie in Heerenveen en omgeving 106 fte, terwijl er 13 man inzetbaar zijn. Dordrecht heeft een team van 131 fte en 24 politiemensen direct inzetbaar. De verhouding in Den Bosch is 28 man actief op 223 fte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen