Nieuws21 jul '14 17:07Aangepast op 22 jul '14 00:08

Oekraïense rebellen geven drie steden op

Auteur: BNR Webredactie

Pro-Russische separatisten hebben maandag in Oost-Oekraïne drie steden opgegeven: Roebezjnoe en Latoegino in de regio Loehansk en Dzerzjinsk, zo'n 55 kilometer ten noorden van Donetsk. In Donetsk zelf gaat de strijd door.

Volgens hen zijn bij gevechten met het Oekraïense regeringsleger in Donetsk tientallen doden gevallen, voor het merendeel burgers. Eerder op de dag waren regeringstroepen naar verluidt in de Oost-Oekraïense stad in de aanval gegaan. Volgens rebellencommandant Sergej Kavtaradze poogde het regeringsleger met tanks en pantserwagens de stad binnen te komen. Dat zouden de rebellen hebben verhinderd.

'Rebellen die lukraak vuren'
Jeroen Oerlemans, fotojournalist, is momenteel daar en heeft andere verhalen gehoord. "Ik sta hier op dit moment bij een fabriek die vanmiddag is beschoten met mortieren, die staat heel heftig te roken. Om de zoveel tijd kun je mortierinslagen horen. Wat we begrepen hebben is dat het rebellen zijn die lukraak vuren. Het zou kunnen dat het opzettelijk is om de boel hier wat onveiliger doen laten lijken."

Oekraïense veiligheidsraad erkent
Een woordvoerder van het Oekraïense leger zei dat de militairen gestaag vooruitgang boeken, maar wilde niets zeggen over de strijd in Donetsk. De stad van ongeveer 1 miljoen inwoners is een bolwerk van de separatisten. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gezegd de stad te zullen heroveren met zijn 'antiterroristische operatie'. Een andere zegsman in Kiev, Andriy Lisenko van de Oekraïense veiligheidsraad, erkende dat er wordt gevochten in Donetsk en omgeving, maar de Oekraïense strijdkrachten hebben volgens Lisenko niets te maken met gemelde ontploffingen in het centrum. Hij zei dat er berichten waren dat in de stad een strijdgroep op eigen initiatief de separatisten heeft aangevallen.

Staakt-het-vuren-zone
De strijd laait op, net nu wordt geprobeerd de stoffelijke resten te bergen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in deze regio. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft maandag wel een staakt-het-vuren afgekondigd voor een zone van 40 kilometer rond de plek des onheils. Die ligt ten oosten van Donetsk en is ook in handen van rebellen.

Gerelateerde artikelen