Nieuws21 nov '11 07:46Aangepast op 21 nov '11 10:58

Mist houdt aan tot avondspits

Auteur: BNR Webredactie

Ook tijdens de avondspits ontstaan door de mist lange files. De ANWB houdt rekening met 300 kilometer aan files in totaal. Normaal staat er op een maandagavond circa 150 kilometer.

Bijna heel Nederland is in dichte mist gehuld. Die zorgt voor veel files en geannuleerde vluchten op Schiphol. Rond 8 uur stond er in totaal 400 kilometer file op de Nederlandse wegen. Normaal gesproken is dat zo'n 200 kilometer rond die tijd.

Rond acht uur was het het drukst rond Amsterdam en dan met name op de A9 (19 kilometer tussen Heemskerk en Raasdorp) en de A7 (17 kilometer Tussen Hoorn en Zaandam). "En het hoogtepunt van de drukte is nog niet bereikt", waarschuwde de ANWB.

Rond negen uur werd het al een stuk rustiger op de wegen, maar toch stond er nog meer dan 200 kilometer file.

Automobilisten vertrokken eerder van huis en hielden meer afstand, waardoor files eerder dan anders ontstonden en langer waren dan normaal. Voor zover bekend zijn er nog geen ongevallen gebeurd op de snelwegen.

Spitsstroken gesloten
Op veel plaatsen zijn de spitsstroken gesloten. Spitsstroken worden door camera's bewaakt. De strook blijft dicht als de camera's niet goed zijn te gebruiken, bijvoorbeeld bij sneeuw of mist. De mensen vertrekken door de mist eerder van huis. Voor zover bekend zijn er nog geen ongevallen gebeurd op de snelwegen.

Alleen in het zuiden van Limburg is geen nevel. Het zicht is over het algemeen minder dan 100 meter, plaatselijk soms minder dan 50 meter.

Mistlicht moet aan
Volgens de ANWB kan plaatselijk aanvriezende mist zorgen voor gladheid. Weggebruikers moeten daar vooral op bruggen en viaducten op bedacht zijn. De ANWB adviseert automobilisten, bij een zicht van minder dan 50 meter, niet te vergeten hun mistlicht aan te zetten.

Geannuleerde vluchten op Schiphol
Luchthaven Schiphol heeft ook veel last van dichte mist. Zo'n tien vluchten zijn hierdoor geannuleerd. De problemen met de mist houden voorlopig aan, aangezien in de loop van de ochtend de mist nog zal toenemen.

Vluchten van en naar ons omringende landen als België en Engeland hebben ook problemen, omdat ook daar de luchthavens met mist kampen.

Teletekst
Luchtverkeersleiding Nederland adviseert passagiers contact te houden met de luchtvaartmaatschappijen en op de teletekst te kijken voor actuele vluchtinformatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen