Nieuws29 apr '14 11:24

Media-ethicus: 'Project P is met veel zorg gemaakt'

Auteur: Bram van Dijk

Voorafgaand aan het nieuwe RTL-programma 'Project P: stop het pesten', waarin pesters met een verborgen camera worden gefilmd, was er veel kritiek. Na de eerste uitzending heeft media-ethicus Huub Evers zijn mening moeten bijstellen.

"De critici, waar ik ook toe behoorde, hebben voor een groot deel ongelijk gekregen", zegt media-ethicus en lid van de Raad voor de Journalistiek Huub Evers tegen BNR. "Ik kreeg het gevoel dat het een zorgvuldig gemaakte en integere uitzending was. De stappen worden zorgvuldig gezet en alle betrokken partijen ingeschakeld. Eerst de ouders, dan de klassenleraar, dan de conciërge en de school."

Nazorg
Ook de nazorg, drie maanden na de onthulling van het pestgedrag, zit volgens Evers goed in elkaar. "Er worden op een goede manier gesprekken gevoerd met de hele klas. Ik moet zeggen dat ik er een positieve indruk van overgehouden heb, veel positiever dan dat ik vooraf verwacht had."

Rechtzaak
In de aanloop naar de eerste uitzending kwam er veel commentaar, vooral op de beelden met de verborgen camera die de gepeste jongeren maakten van hun pesters. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet spande zelfs een kort geding aan om de beelden te verbieden. Dat staat gepland op 12 mei.

Rechtmatig
Evers denkt dat het gebruik van de verborgen camera rechtmatig is. "De Raad van de Journalistiek hanteert een strakke eis: het moet gaan om onthullen of scherper belichten van misstanden in de samenleving. Je kan bepleiten dat je dat gisteravond hebt gezien, dus daar kunnen de programmamakers zich met succes op beroepen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen